Vel gjennomført strandrydding

I kveld hadde 14 personer slukt middagen i all hast før de møtte opp utenfor den nedlagte Spar-butikken i Sørreisa sentrum kl. 1630 for en kort prebrief før det bar av gårde på strandrydding.

Kommunen hadde i år tildelt Sørreisa O-lag strekningen fra Leirbogen til Nato-kaia. Vi la selv til strekningen fra den nedlagte sponplatefabrikken til Leirbogen samt en strekning sør for fabrikkområdet (Storleira). Ryddinga inngikk som en aktivitet i Friluftslivets uke.

I følge tidevannstabellen fra Kartverket skulle det være lavvvann kl. 1613, men selv om kom i gang en halv time etter dette var det mer flo enn vi hadde trodd. Vi fikk likevel gjennomført strandryddinga helt problemfritt.

Klikk på kartet for større visning. Kartutsnitt fra norgeskart.no

Vi delte oss inn i tre team, hvor Team Oransje ryddet fra Nato-kaia til litt over halvveis på strekningen mot Leirbogen, Team Blå ryddet fra fabrikken via Leirbogen til der Team Oransje avsluttet, mens Team Rosa tok seg av stranda i Storleiraområdet som er et yndet badested om sommeren.

Alderssammensetningen på ryddegjengen varierte fra tre til 73 år, en differanse på 70 år. Uansett alder la alle ned en kjempeinnsats for å få fjernet søppel fra stranda.

Det er ikke mulig å «støvsuge» stranda gjennom slik rydding, da en del gjenstander sitter for godt fast og/eller er for tunge. Vi vil informere Sørreisa kommune om dette med bilder og stedsanvisning. Kanskje vil Sørreisa og Omegn Båtforening kunne bidra her. Gjennom kommunen var båtforeninga blitt kontaktet og hadde tilbydt sin bistand. Det ble likevel til at vi ryddet uten båforeninga da det er forholdsvis langgrunt når det ikke er flo.

Årets «fangst», hvis vi kan kalle det det, ble mindre enn i fjor da vi ryddet på begge sider av Bjørgatunnelen. Likevel ble det tre tilhengerlass som vil ende opp hos Senja Avfall.

Bilder fra årets strandrydding:

Team Rosa er i gang med ryddinga. Heidi Gunnberg til venstre med barnebarn Iver Gunnberg Fossbakk på tre år. Til høyre Grethe Lill Midttun. Fotograf er Ivers mamma Margrethe.

Team Blå måtte krysse området der Leirbogelva møter havet. Vi ser Siw Andreassen til venstre, Hanne Fredriksen lengst bort og Åse Noreng til høyre.

Vi vet ikke om det før har vært kastet støvler over Leirbogelva, og inntil vi hører noe annet så ser vi på Siw Andreassen som Leirbogen-mester i støvelkast. Fordi Åse Noreng ikke hadde egnet fottøy til kryssing av elva, så måtte det arrangeres en ad hoc-støvelkastkonkurranse med Siw som eneste deltaker. Støvlene fór over elva i en retning og Åse kom seg tørrskodd over i motsatt retning. På bildet er Åse så snill å gi støvlene tilbake til Siw.

Fra venstre Hanne Fredriksen, Alma Lavine Simonsen, Siw Andreassen og Åse Noreng diskuterer hvordan et oljefat skal fjernes. Team Blå var i konkurransemodus og siden det hadde vært støvelkasting foreslo Hanne at neste øvelse kunne være oljefatrulling ved at en person stod oppå fatet og brukte føttene til å rulle fatet fremover. Det var en populær øvelse på Bøvær før i tiden. Forslaget fikk ikke gehør hos de andre. Oljefatet ble derfor liggende igjen, og Sørreisa kommune vil bli informert om det og annet skrot på stedet som vi ikke fikk med oss.

Også Team Oransje kom over et oljefat. Om Bøvær-metoden ble vurdert vites ikke, men fatet ligger igjen og kommunen vil bli informert.

Alma Lavine Simonsen (4 år) forlangte å være med bestemor Siw på strandrydding. Hun strålte som en sol hele veien og var også kjapp i replikken. Selv ikke en metallkabel som var så godt festet i bakken at den ikke lot seg fjerne påvirket humøret hennes. Kommunen vil bli informert om kabelen.

Dette må være kjøeskapet til Mikkel Rev. Desverre må Mikkel finne seg et annet sted å lagre maten sin siden vi vil informere kommunen om kjøleskapet.

Noen steder er det metallskrammel som ikke lar seg fjerne med vanlig menneskekraft fordi det sitter så godt fast. Vi vil informere kommunen om dette.

Nå for tiden koster både strøm, drivstoff og mat forholdsvis mye. Denne kosten vil imidlertid ikke koste mer da den vil havne hos Senja Avfall.

Vi er alle enige med Roar Jørgensen på Team Oransje: Leve havet. I bakgrunnen ser vi Guri Løkse og Leiv-Anders Paulsen.

Team Oransje nærmer seg slutten. Til venstre i bildet ser vi Guri Løkse, Arvid Johansen, Roar Jørgensen og Eirik Arne Sørensen. Foran står Leiv-Anders Paulsen, mens Frank Vidar Hansen øverst til høyre føler seg på topp.

Tilhengeren er i ferd med å fylles. Som ventet fant vi litt av hvert.

Da var Team Blå og Team Oransje ferdig. Tilhengeren ble full flere ganger. Fra venstre Hanne Fredriksen, Arvid Johansen, Roar Jørgensen, Siw Andressen, Alma Lavine Simonsen og Åse Noreng.

Tilhengeren fylles opp også hos Team Rosa. Totalt ble det fylt opp tre tilhengerlass under kveldens strandrydding Det kunne vært verre, men selvsagt også bedre. Fra venstre Grete Lill Midttun, Åse Noreng og Arvid Johansen.

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

Stengt for kommentarer.