Med støtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har Norges Orienteringsforbund fått støtte til å kjøpe inn orienteringsutstyr som skal være til utlån lokalt, via lokale orienteringsklubber og utstyrssentraler.
Det er helt gratis å låne utstyr. Alle kan låne utstyr, men skulle det bli flere som ønsker å låne enn det vi har utstyr til, vil barn og ungdom (opp til 24 år) gis førsterett på å låne utstyr. La likevel ikke dette bli noen hindring. Er det utstyr ledig når du ønsker å låne, vil du få låne uansett alder.
Sørreisa O-lag har inngått avtale med Sørreisa Folkebibliotek om lån av utstyr gjennom Utstyrsbanken. Videre vil utstyr kunne lånes fra Sørreisa O-lag direkte.
Utstyret som kan lånes er dette:
På biblioteket:
28 kompass
5 kartstativ
4 luper
Fra Sørreisa O-lag direkte:
5 kartstativ
15 emit-brikker
2 luper
Nærmere om utstyret:
Kompass
Kompasset er et vanlig platekompass produsert av Silva. Det er et stødig og enkelt kompass som ligger godt i hånden. Les mer om kompasset her.
Det er lurt å bruke kompass for å orientere kartet, det vil si at du holder kartet slik at nord på kartet vender mot nord i virkeligheten (den veien kompasspilen peker). Da er grunnlaget lagt for å finne riktig retning.
Kompasset kan også brukes til å ta ut nøyaktig kurs. Les hvordan det gjøres for eksempel her.
Kartstativ
Kartstativet er produsert av Nordenmark. Se beskrivelse av stativet her.
Du fester kartstativet på brystet og legger kartet oppå kartbrettet. Da har du hendene fri.
Kartbrettet er vendbart slik at du kan snu kartet 360 grader etterhvert som du beveger deg forover. Slik kan du alltid holde kartet orientert.
På kartbrettet kan man legge kartet under en gjennsomsiktig folie. Da holder kartet seg tørt selv om det skulle regne.
Kartstativet passer godt til de som sitter i rullestol og/eller har nedsatt funksjon i armene.
–
Lupe
Lupen er produsert av Silva. Det er kompatibelt med tommelkompass, og hvordan du fester det til tommelkompasset ser man nederst i dette dokumentet.
Har du ikke tommelkompass så kan du prøve å feste lupen til tommelen f.eks. med en strikk. Eller du kan holde lupen løst i hånden.
Lupen er et godt hjelpemiddel til de som er svaksynte, men også for de som er kommet opp i årene og ikke ser så godt som før kan lupen være nyttig.
–
Tidtakerbrikke
Dette er en løperbrikke produsert av Emit. Brikken brukes til å registrere at du er innom postene på løp der tidtagersystemet er basert på bruk av løperbrikker. Når du kommer i mål blir brikken din lest av, og du får se hvor lang tid du har brukt totalt og mellom hver post. Tidtakerbrikker brukes ikke i turorientering, men i vår O-jakt samt andre løp.
(Sist oppdatert: 17.05.2024)