Lær orientering

Orientering er gøy!

Flere av sidene under gir grunnleggende opplæring i kartforståelse og bruk av kompass, mens andre sider inneholder forslag til øvelser for å utvikle orienteringsferdighetene.

Nyhetssaker fra Sørreisa O-lags kurs i kart og kompass i mai/juni 2021:

Generelt om orienteringsløp
Ny i orientering? – flott introduksjon fra Norges orienteringsforbund
Hvordan foregår et o-løp? – generell info fra Norges orienteringsforbund
Ny på o-løp? – Slik fungerer orientering – flott info på Halden Skiklubbs hjemmeside

Grunnleggende opplæring i  kart og kompass
Opplæring i kart og kompass – grunnleggende innføring – lysbildepresentasjon her
Det viktigste for nybegynnere – grunnleggende prinsipper
Karttegn for nybegynnere – de mest brukte tegnene på orienteringskart
Farger og karttegn på orienteringskart – hva de enkelte farger betyr
Alle karttegnene – alle karttegn og forklaring på de ulike fargene på orienteringskart
Kompasskurs – slik tar man ut kursen ved hjelp av kompass
Nett-Orientering – grunnleggende kurs for elever og lærere og alle andre

Videreutvikling
Aktivitetsbanken –  masse morsomme og lærerike øvelser
Nivåstigen i orientering – øvelser for o-teknisk progresjon fra nybegynnernivå til ekspertnivå
Utviklingstrapp i orientering – utvikling i seks trinn fra ung nybegynner til voksen eliteløper
O-teknisk trening (pdf) – bok utgitt av Norges orienteringsforbund

Orientering i skolen
Se vår side om orientering i skolen.

Ønsker du å lære orientering gjennom et nybegynnerkurs hos Sørreisa O-lag? Nøl ikke med å ta kontakt med oss. Kontaktinfo finner du her.

Når du har lært deg litt om hva orientering går ut på, enten gjennom et kurs organisert av o-laget eller på egenhånd, har vi flere tilbud du kan delta på:

O-jakt er ukentlige treningsløp som foregår hver torsdag om sommeren (minus en kort periode midt på sommeren). Disse finner sted på ulike plasser i Sørreisa hver gang, og fast starttidspunkt er mellom kl 18 og 19. I dette tidsrommet er det arrangører tilstede. Du velger selv når du vil starte innen dette tidsrommet, og du velger selv om du vil at tiden skal tas eller ikke. På grunn av koronaviruspandemien vil postene stå ute til og med fredagen etter løpet, slik at hvis det ikke passer torsdag mellom kl. 18 og 19, så du får en dag ekstra til å finne postene. Det blir hver gang laget fem løyper som du kan velge mellom: Kort rekruttløype på max 1 km med svært enkel vanskelighetsgrad, enkel nybegynnerløype på ca 1-2 kilometer, middels vanskelig løype på mellom 2 og 3 kilometer, litt vanskeligere løype på mellom 3 og 4 kilometer, og den vanskeligste løypa som er på cirka 5-6 kilometer. Alle som deltar på fem treningsløp får premie. Det koster 30 kroner per gang for voksne f.o.m. 17 år, eller 200 kroner per sesong, mens de som er yngre enn dette ikke trenger å betale noe.

Stolpejakten går ut på å finne poster i form av stolper som er plassert ut på ulike plasser i Sørreisa sentrum. Postene er stort sett veldig enkle å finne, og står ute fra begynnelsen av mai til slutten av oktober. Du kan finne stolpene når du vil innen dette tidsrommet. I 2021 vil det bli satt ut 40 stolper. Alle som finner minst 25 poster er med i trekningen av premie. Stolpejakten er helt gratis å være med på.

Turorientering (Tur-O) ligner på Stolpejakten, med den forskjell at postene består av spesielle turorienteringsposter som er hengt ut i skogen på flere ulike kart. I 2021 vil 40 poster bli hengt ut i tre ulike områder, altså på tre ulike kart. Vi arrangerer turorientering hele året, og lager et opplegg for sommeren og et opplegg for vinteren. Om sommeren henger postene ut fra cirka midt i juni til midt i september, mens vinterturorienteringen foregår i perioden fra midten av januar til midten av april. Etter hver turorienteringssesosong vil det etter trekning bli delt ut premie til noen av de som har deltatt.

Grønn tur er et lavterskeltilbud innen orientering både med hensyn til vanskelighetsgrad og tilgjengelighet, og vil kunne gjennomføres på beina, på sykkel, i rullestol og med barnevogn. En grønn tur krever ingen forkunnskaper eller erfaringer. Sørreisa O-lag vil arrangere flere grønne turer i 2021. De grønne turene inngår i turorienteringen. De grønne turene vil være tilgjengelige fra begynnelsen av juni til slutten av oktober.

Avslutningsvis kan du lese her om hvordan et vanlig orienteringsløp foregår. Får du lyst til å prøve det, vil du bli tatt godt vare på og få god støtte, veiledning og oppfølging. Miljøet innen orienteringsidretten er kjent for å være særdeles godt. Vi er som en stor familie, og derfor brukes ofte begrepet «O-familien» (orienteringsfamilien) om oss. Bli med i O-familien du også.

(Sist oppdatert: 31.08.2021)