Kurs i kart og kompass: Bruk av kompass

10 ivrige kursdeltakere gjennomførte i kveld tredje økt av fire i Sørreisa O-lags kurs i kart og kompass. Kursarenaen var denne gang terrenget ved Nermoen/Vollen. Nydelige omgivelser i et nydelig vær dannet rammen for kveldens kursøkt.

Å lære seg å ta ut kursen ved hjelp av kompass var temaet i kveld. Dette oppleves av mange som den vanskeligste delen ved orientering.

Bildet er hentet fra kartverket.no

Kompass er et hjelpemiddel for å finne hvilken retning man skal gå i. På klare dager i klart og oversiktlig terreng vil man kunne finne riktig retning ved å orientere kartet enten ved hjelp av kompasset (nord, som er øverst på kartet, holdes i den retning den røde kompasspila peker) eller ved å lese/tolke terrengdetaljer. Noen ganger kan det imidlertid være såpass tett og/eller uoversiktlig i terrenget/skogen at det kan bli nødvendig å bruke kompasset aktivt for å finne riktig retning og holde den.

Kartet som ble brukt under dagens økt. De flate partiene i øvre del av kartet var perfekt for øving i bruk av kompass.

De aller fleste får til slutt til å bruke kompasset som det gode hjelpemiddelet det er, og slik ble det også med kveldens deltakere. Det ble noen bommer på flere, men det ga god læring gjennom at de da måtte finne andre løsninger for å gjenvinne kontrollen og kunne orientere seg inn mot posten igjen. Et lurt triks er bl.a. å oppsøke holdepunkter man er helt sikker på, enten et nytt eller å dra tilbake til det siste punktet man visste hvor man var, og så ta ut ny kurs derfra mot posten.

Under følger tre av løypene som ble brukt i kveld. For å markere postene ble det ikke brukt vanlige o-skjermer men en reflekssylinder i blått, hvitt og rødt. Det gjorde postene vanskeligere å få øye på slik at en måtte ha full fokus helt inn til postene for å få øye på dem.

Alle løyper henger ute cirka en uke slik at det er fritt frem for alle til å bruke dem for øving/trening bl.a. på kompasskurs.

Det finnes også flere steder på nett man kan finne informasjon om bruk av kompass, for eksempel disse:

Bilder fra kveldens økt:

Kursleder Eli Blomseth Helgesen midt på bildet med capslue på gjør klart kartene som skal brukes. De øvrige på bildet er fra venstre medinstruktør Eirik Sørensen, kursdeltager Suwimol Phiromthai Vaeng, medinstruktør Anne-Kari Bakkland, kursdeltaker Leiv-Anders Paulsen og kursdeltager Gunn-Solveig Øvermoen.

Samme anledning som første bilde, bare tatt fra annen vinkel. Fra venstre: Kursdeltagerne Gunn-Solveig Øvermoen, Leiv-Anders Paulsen, Suwimol Phiromthai Vaeng, Wenche Jakobsen, Hanne Fredriksen med Anne-Lise Pedersen skjult ved siden av henne, medinstruktør Eirik Sørensen, kursdeltager Cathrine Nygaard, medinstruktør Ivar Helgesen, og kursdeltagerne Monica Bjørnslett, Linda Bergli og Lona Berg helt til høyre i bildet.

Kart er mottatt og kursen tas ut til første post. Av hvem?

Svaret på spørsmålet i bildeteksten til bildet over, er Cathrine Nygaard (t.v.) og Hanne Fredriksen. I bakgrunnen skimtes reflekssylinderen som ble brukt til å markere postene.

Kurset yngste deltaker, 12-årige Leiv-Anders Paulsen i samtale med veteran og kartegner Ivar Helgesen.

Suwimol Phiromthai Vaeng (t.v.) kommer til mål sammen med medinstruktør Anne-Kari. Leiv-Anders Paulsen var med i samme gruppe, men løp fra damene på slutten.

Samtale etter målgang mellom fornøyde deltakere og fornøyd kursleder. Fra venstre medinstruktør Anne-Kari Bakkland, deltakerne Suwimol Phiromthai Vaeng, Leiv-Anders Paulsen, Anne-Lise Pedersen og Monica Bjørnslett, kursleder Eli Blomseth Helgesen og medinstruktør Ivar Helgesen.

Kurskvelden er over og det tas fatt på hjemveien. Nydelige omgivelser i nydelig sommervær. Dette er Nord-Norge og Sørreisa på sitt beste.

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

Stengt for kommentarer.