NNM-intervju: Gjermund Urset

Med sine 14 individuelle gull i NNM på langdistansen er Gjermund Urset (tidligere Hanssen) fra Tromsø helt suveren når det gjelder NNM-titler i herrenes seniorklasse. Enda flere kunne det blitt hvis han ikke i en 10-års periode hadde bodd sørpå og representert sørnorske klubber.

Gjermund på Brensholmen våren 2020. (Foto: Privat)

Årets NNM går i Sørreisa, og NNM-statistikken viser at Gjermund tok sitt aller første NNM-gull nettopp i Sørreisa. Året var 1989. Neste gang det var NNM i Sørreisa, i 2002, gikk Gjermund til topps igjen. Med andre ord har Gjermund vunnet i alle NNM i Sørreisa han har stilt opp, hvilket tyder på at Sørreisa-terrenget er noe han behersker særdeles godt, og noe som gjør han til outsider når årets NNM-tittel i herrenes seniorklasse skal deles ut. Gjermund stiller nemlig opp i H21 selv om han i løpet av året fyller 52 år.

Vi har stilt Gjermund noen spørsmål i forbindelse med det kommende nordnorske mesterskapet i Sørreisa.

Skal du delta i årets NNM? Hvis ja, hvilken klasse og hvilke ambisjoner har du?

– Ja, jeg skal delta i NNM. Og det blir nok H21. Er jeg heldig kan jeg kapre en medalje. Men da må noen av de beste gjøre feil, og helst bør det ikke være av de tøffeste løypene reint fysisk. Jeg taper en del på motbakkeløping (lårstyrken er borte), men holder noenlunde følge i slake partier, og nedover. Og helst bør løypene ikke være for lette reint o-teknisk.

I hvilke år bodde du sørpå og representerte klubber sørpå (slik at du ikke kunne bli nordnorsk mester)?

– Jeg bodde sørpå fra 1988 til 2000. Løp for Bækkelaget fra 1990 til 1992 (vårsesongen) og for Ås fra 1994 til 2000. Så det var noen år på 1990-tallet jeg ikke løp NNM.

Du har 14 seire i seniorklassen i NNM. Har du håp om flere?

– Ser av statistikken at jeg har 14 seire i seniorklassen. Det stopper nok der, med mindre 3-4 stykker bommer seg bort for å være hyggelig med meg. Men ferske resultater trumfer nok gammel statistikk.

Gjermund (t.v.) i diskusjon med Rasmus Rørholt Theisen fra Mellembygd (som pga studier sprang for NTNUI), og løypelegger Ivar Helgesen under KM mellomdistanse 2015 i Sørreisa. Gjermund gikk til topps i klasse H 21 med Rasmus på plassen bak. Ivar er involvert i løypelegginga også under årets NNM. Rasmus vil for øvrig være en av storfavorittene under NNM hvis han stiller opp. (Arkivfoto)

Din første NNM-seier kom i Sørreisa (1989). Hver gang du har deltatt i NNM i Sørreisa (1989 og 2002) har du vunnet. Trives du ekstra godt i Sørreisa-terrenget, og gir det deg eventuelt et håp om seier i år?

– Terrenget i Sørreisa er nok av det beste vi har i Troms. På høyde med det legendariske NOM-terrenget i Malangen. Kombinasjonen av fin, lettløpt skogsbunn og tartanmyrer med variert kurvebilde, små høydeformasjoner (høydepunkt og koller) og skrenter gir interessant kartlesing i stor fart. Kartkvaliteten er naturligvis også bra. Det sørger Ivar for med sin enorme karterfaring. Så det er umulig å ikke trives på o-løp i Sørreisa.

Hvordan er formen?

– Formen er rimelig bra. I hvert fall i min årsklasse. Men etter H21-standard mangler det naturligvis en del fysisk. Men løpingen er jo bare en del av suppa, man skal jo også ha evnen til å gå reint gjennom hele løypa. Det er vel det som motiverer meg med å løpe o-løp. Se om det går an å gå reint. Det er mulig i Sørreisa. Men det er det flere som har skjønt. Håvard Krey Hansen (OK Silsand) har for eksempel blitt ganske stødig til å orientere. Hans (Urset, sønn til Gjermund; red.anm.) har også noen reine løp innimellom. Kommer de dagene så er jeg sjanseløs på seier.

Far og sønn etter at begge vant sine klasser i det andre løpet i verdens største o-løp O-Ringen i Kolmården i Sverige i 2019 (Foto: Privat)

Apropos din sønn Hans. Han virker å følge i sin fars fotspor og kan bli den neste storløperen fra Troms. Vil du si at han er kommet opp på ditt (nåværende) nivå, eller har han allerede passert deg?

– Hans har passert meg fysisk både i motbakker og på flatt underlag. Han kan også gå reint. Men er selvfølgelig i kontinuerlig utvikling med å skaffe seg erfaring fra ulike terrengtyper. Men Sørreisaterrenget behersker han bra. Så han har passert meg. Jeg vil tippe mitt nivå matcher en god H15-løper. Mens Hans er i ferd med å bli en god juniorløper. (At Hans har stort potensiale kan man bl.a. lese i Nordlys og iTromsø; red.anm.)

Kan Gjermund ta sitt femtende NNM-gull i herrenes seniorklasse når langdistansen går av stabelen lørdag 22. august i Skardalen/Heia-området i Sørreisa? Svaret vil foreligge mellom kl. 13 og 14 den 22. august.

Fakta om Gjermund:

 • Navn: Gjermund Urset (tidligere Hanssen)
 • Alder: 51
 • Bosted: Tromsø
 • Yrke: Senioringeniør hos Statens vegvesen
 • Klubb: BUL Tromsø
 • Tidligere klubber: Bækkelaget SPK, Ås IL
 • Har flest NNM-seire av alle på langdistansen med 14 seire. Gjermund vant i årene 1989,1993, 2001-2004, 2007, 2009-2011 og 2013-2016
 • Var på landslaget på begynnelsen av 1990-tallet
 • Var på Norges lag som fikk sølv i stafetten i nordisk mesterskap i 1992, og ble nr. 9 individuelt
 • Ble nr. 7 i et verdenscupløp i Finland i 1998
 • Ble norsk mester på ultralangdistansen i 2001
 • Tok sølv på langdistansen i NM i 1998, 2001 og 2003
 • Har totalt 10 NM-medaljer, herav et sølv i terrengløp
 • Vant maraton for herrer under Midnight Sun Marathon i 2000
 • Ble kåret til årets nordnorske idrettsnavn i Nordlys i 2001
 • Har vunnet verdens største o-løp O-Ringen (tidligere kalt 5-dagars) i Sverige sammenlagt i 2013, 2016 og 2019 i veteranklasser

En ung Gjermund under 5-dagars i Borås i 1986. (Foto: Odd Fjordheim)

PS! En litt morsom historie til slutt. Som nok ikke føltes veldig morsom når det stod på, men som i ettertid er blitt en klassiker og nærmest å anse som definisjonen av å gå på en sprekk. Som det fremgår over, vant Gjermund NM ultralangdistanse i 2001. Året etter lå han an til å kopiere bedriften, og ledet med rundt minuttet da det gjenstod cirka to av totalt 26,2 kilometer. Da gikk han på en kjempesprekk som medførte at han når han kom i mål var premieutdelingen allerede startet. Resultatlista visste at Gjermund hadde brukt cirka en time mer enn vinneren Håvard Tveite, noe som gav han en 33. plass til slutt. Les den utrolige historien i NM-avisa for 2010 da NM ultralang gikk i Sørreisa. Kjempesprekken er også omtalt i Nordlys.

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

Stengt for kommentarer.