NNM-intervju: Ingeborg Nordmo Krokstad

Hun er tidenes mestvinnende på damesiden under NNM med hele 12 seire på langdistansen. I tillegg har hun 17 stafettgull. Hun har deltatt på laget i samtlige stafetter Mellembygd IL har gått til topps i. Det er da også en stafett hun husker aller best fra sin imponerende NNM-merittliste. Det forteller Ingeborg Nordmo Krokstad i dette intervjuet.

Du er NNM-dronningen gjennom alle tider. Hele 12 NNM-titler har du på den lengste distansen. Den første kom i 1974, og den siste i 2002. Det er altså 28 år fra første til siste seier. Har du noen kommentarer til det?

– Jeg likte å stille opp i den samme klassen, for å se hvordan jeg hevdet meg.

NNM-dronningen Ingeborg slik hun ser ut i dag. (Foto: Privat)

Er det noen NNM-seire du husker bedre enn andre?

Den største seieren jeg husker er NNM-stafetten i 2005 hvor  Eli, Heidi og jeg vant vårt 15. gull sammen. Denne betydde ekstra mye pga det var siste stafett sammen, og siste året hvor pappa fikk oppleve dette med oss. Jeg har 17 gull i stafett med ulike løpere på laget. To med Vigdis. I tillegg har jeg fire stafettsølv, herav en med mamma Ellinor.

Det aller første hovedløpet for yngre fant sted i 1969. Året etter gikk du gikk til topps i klasse D 15-16. Du var altså tidlig ute med å markere deg som en løper helt i den nasjonale toppen. Hva var årsaken til at du ble så god i orientering og klarte å holde deg på et veldig godt nivå i flere tiår?

– Jeg hadde veldig fokus på å forbedre meg. Etter hvert løp gikk jeg igjennom kartet med løypa for å se hvor jeg kunne gjort bedre veivalg. Kurs med Kjell Edvard Olsen lærte meg til å se terrenget på kartet. Jeg kunne sitte i en buss og se ut i skogen, og da danne meg bilde av hvordan terrenget så ut på kartet.

Hva var din fremste styrke som orienteringsløper?

– Jeg har alltid hatt god fysikk. I stedet for å ta stivalg på trening, sprang jeg utenfor sti for å kunne bli god til å løpe i ulendt terreng i god fart. Jeg hadde god kartkunnskap og planla løpet uten problemer i fart.

I følge NNM-statistikken har fire søstre Nordmo vunnet NNM. Ingeborg 12 ganger: 1974, 1976, 1977, 1978, 1979, 1982, 1985, 1989, 1992, 1998, 2001 og 2002. Vigdis to ganger: 1973 og 1975. Eli Charlotte to ganger: 1994 og 1996. Heidi en gang: 1997. Det gir 17 seire totalt. Hva er årsaken til at fire søstre ble så gode i orientering?

– Hele familien Nordmo har vært aktiv. Dette betydde enormt mye for våre foreldre. Det å kunne glede de var stort for oss. Vi søstre har stått hverandre veldig nært, og opplevde at vi kunne prestere enda bedre da vi stilte opp på stafettlag.

Hvordan er formen din i dag, og hvor mye trener du?

– Formen i dag er fin. Jeg trimmer, men er ikke aktiv deltager i konkurranser lenger. Kroppen har presset seg nok, så nå holder jeg meg til det man kan kalle trimming.

Sørreisa O-lag har arrangert NNM langdistanse tre ganger. Første gang i 1971, og deretter i 1989 og så i 2002. Du vant i 1989 og 2002. Sørreisa-terrenget er noe du liker?

– Ja, det terrenget er kjempefint.

Vil du delta i årets NNM i Sørreisa?

– Dessverre så har jeg lagt opp.

Andre kommentarer?

– Livet mitt består nå av min jobb på Kiwi, familie og venner. Jeg og min mann Terje har snart fem barnebarn, så vi ønsker å bruke tid med de nærmeste.

Ingeborg opplyser i etterkant av intervjuet at hun fødde fire barn i perioden 1983-1988: Jonny, Roar, Even og Mona. Hun deltok likevel i mange løp, og takker opplegget med barneparkering for dette. På løpene var det amming, så gjennomføring av løypa, og så amming igjen. Hun kan ikke få fullrost barneparkeringen nok.

Fakta om Ingeborg:

 • Navn: Ingeborg Nordmo Krokstad
 • Alder: 64
 • Bosted: Orkanger
 • Yrke: Butikkmedarbeider
 • Tidligere klubber: Mellembygd IL/Mellembygd O-lag
 • Har 12 seire på langdistansen i NNM. Disse kom i 1974, 1976-1979, 1982, 1985, 1989, 1992, 1998, 2001-2002
 • Vant hovedløpet for yngre i klasse D 15-16 i 1970
 • Ble norsk mester i D 19-20 i 1975
 • Vant dameklassen i juniorlandskamp mellom Norge, Sverige og Finland i 1975
 • Var reserve til VM i 1976 i Skottland
 • Har 17 stafettgull i NNM
 • Ble norsk mester i skiskyting 10 km normaldistanse i 1981
 • Tok bronse i NM skiskyting 5 km sprint i 1984
 • Deltok i det aller første VM i skiskyting for damer i 1984 i Chamonix i Frankrike med 18.- og 20. plass som resultat
 • Ble kåret til årets ildsjel i Snillfjord i 2015

Ingeborg er nærmest en legende innen nordnorsk orientering. Har du kommentarer og/eller vil sende en hilsen til henne? Bruk kommentarfeltet under. Man må skrive inn en e-postadresse for å kommentere, men den vil ikke vises etter publisering. Bruk eventuelt Sørreisa O-lags e-postadresse post@sorreisa-olag.no

Noen bilder fra Ingeborgs karriere (klikk på bildene for større bilde):

Vangenleiren en gang på begynnelsen av 70-tallet. Vangenleiren var «babyen» til Willy Lorentzen som satt som formann i utvalget for trening og uttak i Norges orienteringsforbund i perioden 1958-1966. Det var veldig gjevt å komme med på leiren. Den ble arrangert siste gang i 1972. På bildet ser vi Ingeborg bakerst til høyre. Bildet er publisert i Hans L. Werps bok «Skogens tøffe idrett» (utgitt 2020), og er gjengitt med hans tillatelse.

Ingeborg var sammen med Sigurd Dæhli reserve til VM i Skottland i 1976. På bildet ses VM-laget. Bak fra venstre: Linda Vibeke Nielsen, Ingeborg, Kjellrun Sporild, Wenche Jakobsen og Linda Verde. Foran sitter fra venstre Svein S. Jacobsen, Øystein Halvorsen, Jan Fjærestad og Sigurd Dæhli. Bildet er publisert i Hans L. Werps bok «Skogens tøffe idrett» (utgitt 2020), og er gjengitt med hans tillatelse.

Ingeborg får premie etter å ha vunnet dameklassen under kalottkampen i Pello 20. august 1978, (Foto: Odd Fjordheim)

Ingeborg viser frem flotte votter hun vant i premie ved Sappen i Nordreisa 21. juni 1981. (Foto: Odd Fjordheim)

Konsentrert og målbevisst Ingeborg. (Privat avisutklipp)

Seier i NNM 1989 i Sørreisa. (Privat avisutklipp)

Gullsamlende søskentrio i stafett. Fra venstre Eli Charlotte, Ingeborg og Heidi. (Privat avisutklipp)

De vant igjen og igjen, Mellembygd ILs damelag bestående av søstrene Nordmo. Fra venstre Eli Charlotte, Ingeborg og Heidi. (Privat avisutklipp)

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

1 Responses to NNM-intervju: Ingeborg Nordmo Krokstad