NNM-intervju: Arntraut Götsch

Arntraut Götsch fra BUL Tromsø, med sveitsisk og tysk statsborgerskap, kom til Tromsø på begynnelsen av 2000-tallet og fant både kjærligheten og o-idretten. Hennes mann Atle Iversen introduserte henne for orientering, og i 2002 gjorde hun sin debut i en alder av 26 år. Tross sen inntreden i orientering har hun tatt seks NNM-titler i damenes seniorklasse på den lengste distansen, blitt tatt ut på det tyske landslaget i orientering, og deltatt i to verdensmesterskap.

Arntraut stiller i Sørreisa, og selv om hun har trappet noe ned på treningen og selv om hun har mer å gå på o-teknisk, som hun forteller under, stiller hun som favoritten også i årets NNM.

Hvordan er formen, og hvor mye trener du?

– Formen er sånn passe, trener litt mindre i år enn de siste årene pga at prioriteringene har forandret seg, men det blir jo en del allikevel.

Arntraut under  VM 2017 i Tartu i Estland. (Foto: Hentet fra profilen til Arntraut Götsch worldofo.com og gjengitt med tillatelse)

Din første seier på langdistansen i NNM kom i 2005. Deretter gikk det åtte år før du igjen gikk til topps i 2013. Har du noen kommentarer til det?

– Av årene mellom 2005 og 2013 var jeg ikke med på tre av mesterskapene av forskjellige årsaker. De resterende fire årene løp jeg rett og slett ikke godt nok. Jeg begynte ikke med orientering før i 2002 i voksen alder, så jeg har fremdeles en del å gå på når det gjelder o-teknikk.

Hvilke forhåpninger har du til årets NNM? Satser du på din fjerde seier på rad?

– Jeg setter meg ikke resultatmål, det kommer aldri noe godt ut av det. Jeg snakker av erfaring – da klarer jeg ikke å fokusere på det jeg skal under løpet. Så målet mitt er å gjøre et godt løp rett og slett.

Arntraut i midten med Margrete Gaski (Bardu IL) til venstre og kretsleder i Troms o-krets Axel Juell Theisen til høyre. Bildet er tatt under Tromsø 2-dagers 13.-14. juni i år. (Foto: Ole-André Helgaas)

Hvem ser du på som dine sterkeste konkurrenter?

– På NNM i år er det så langt få påmeldte, så da må det bli den ene som er påmeldt utenom meg selv per i dag, Torun Ankjell. Generelt er det de talentfulle, fremadstormende ungdomsjentene i BUL – tror ikke det går mange år før de er raskere enn meg. Og slik skal det jo være, jeg har i mange år savnet skikkelig konkurranse på de lokale løpene.

Du har seks nordnorske mesterskapstitler på langdistansen. Kun Ingebord Nordmo Krokstad har flere blant damene med 12 titler. Vinner du i år har du kun fem igjen til du når henne og blir tidenes mestvinnende dame. Er dette et mål for deg?

– Det har jeg aldri tenkt over. Så nei, det er ikke noe mål for meg. Blir det slik er det selvsagt hyggelig, men jeg regner med det kommer snart noen som er bedre enn meg. Jeg er jo ikke den yngste lenger heller.

Fakta om Arntraut:

 • Navn: Arntraut Götsch
 • Alder: 44
 • Nasjonalitet: Sveitsisk og tysk
 • Bosted: Tromsø
 • Yrke: Senioringeniør (analytisk kjemi)
 • Klubb: BUL Tromsø, USV Jena (når hun konkurrerer i Tyskland)
 • Har vunnet langdistansen under NNM seks ganger (2005, 2013, 2015, 2017, 2018, 2019)
 • Var på det tyske landslaget sesongene 2015-2019
 • Deltok i VM i Strømstad i Sverige 2016 og i Tartu i Estland i 2017
 • Beste plassering internasjonalt: 9. plass på VM-stafetten og 37. plass på VM langdistanse individuelt; begge i Sverige 2016
 • Beste plassering nasjonalt: 4. plass på et Norgescup-løp (langdistanse med fellesstart) i Verdal i 2019, 7. plass på NM ultralang i Fredrikstad 2016

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

Stengt for kommentarer.