Lær orientering

Orientering er gøy!

Flere av sidene under gir grunnleggende opplæring i kartforståelse og bruk av kompass, mens andre sider inneholder forslag til øvelser for å utvikle orienteringsferdighetene.

Grunnleggende opplæring i  kart og kompass
Det viktigste for nybegynnere – grunnleggende prinsipper
Karttegn for nybegynnere – de mest brukte tegnene på orienteringskart
Alle karttegnene – alle karttegn og forklaring på de ulike fargene på orienteringskart
Kompasskurs – slik tar man ut kursen ved hjelp av kompass
Nett-Orientering – grunnleggende kurs for elever og lærere og alle andre
Opplæring i orientering (pdf) – for eldre ungdom og voksne

Videreutvikling
Aktivitetsbanken –  masse morsomme og lærerike øvelser
Nivåstigen i orientering – øvelser for o-teknisk progresjon fra nybegynnernivå til ekspertnivå
Utviklingstrapp i orientering – utvikling i seks trinn fra ung nybegynner til voksen eliteløper
O-teknisk trening (pdf) – bok utgitt av Norges orienteringsforbund

Orientering i skolen
O-skolen – side spesielt rettet mot skoleverket
Skoleorientering – inneholder bl.a. skolekart som kan lastes ned

Ønsker du å lære orientering gjennom et nybegynnerkurs hos Sørreisa O-lag? Nøl ikke med å ta kontakt med oss. Kontaktinfo finner du her.

Når du har lært deg litt om hva orientering går ut på, enten gjennom et kurs organisert av o-laget eller på egenhånd, har vi flere tilbud du kan delta på:

O-jakta er ukentlige treningsløp som foregår hver torsdag om sommeren (minus en kort periode midt på sommeren). Disse finner sted på ulike plasser i Sørreisa hver gang, og vanlig starttidspunkt er mellom kl 18 og 19. I dette tidsrommet er det arrangører tilstede. Du velger selv når du vil starte innen dette tidsrommet, og du velger selv om du vil at tiden skal tas eller ikke. På grunn av koronaviruspandemien har vi i 2020 valgt å la postene stå ute til og med fredagen etter løpet, slik at hvis det ikke passer torsdag mellom kl. 18 og 19, så du får en dag ekstra på å finne postene. Det blir hver gang laget fire løyper som du kan velge mellom: Enkel nybegynnerløype på ca 1-1,5 kilometer, middels vanskelig løype på mellom 2 og 3 kilometer, litt vanskeligere løype på mellom 3 og 4 kilometer, og den vanskeligste løypa som er på cirka 5-6 kilometer. Alle som deltar på fem treningsløp får premie. Det koster 30 kroner per gang for voksne f.o.m. 17 år, mens de som er yngre enn dette ikke trenger å betale noe.

Stolpejakten går ut på å finne poster i form av stolper som er plassert ut på ulike plasser i Sørreisa sentrum. Postene er stort sett veldig enkle å finne, og står ute fra cirka midten av mai til midten av september. Du finner stolpene når du vil innen dette tidsrommet. I 2020 har vi satt ut 20 stolper, og alle som finner minst 12 poster er med i trekningen av premie. Stolpejakten er helt gratis å være med på.

Turorientering (Tur-O) ligner på Stolpejakten, med den forskjell at postene består av spesielle turorienteringsposter som er hengt ut i skogen på flere ulike kart. I 2020 er 40 poster hengt ut i tre ulike områder, altså på tre ulike kart. I tillegg inngår Stolpejakten i turorienteringa. Vi arrangerer turorientering hele året, og lager et opplegg for sommeren og et opplegg for vinteren. Om sommeren henger postene ut fra cirka midt i juni til midt i september, mens vinterturorienteringen foregår i perioden fra midten av januar til midten av april. Vanligvis skriver vi ut alle kartene med poster og selger disse i en turorienteringspose-/konvolutt, men i 2020 har vi måtte gjøre noen endringer på grunn av koronaviruspandemien. Deltagerne må i år skrive ut kartene selv fra o-lagets hjemmeside. Opplegget er derfor helt gratis å delta på i år. Blant de som deltar vil det bli trukket ut premier både på sommer- og vinterturorienteringen.

Avslutningsvis kan du lese her om hvordan et vanlig orienteringsløp foregår. Får du lyst til å prøve det, vil du bli tatt godt vare på og få god støtte, veiledning og oppfølging. Miljøet innen orienteringsidretten er kjent for å være særdeles godt. Vi er som en stor familie, og derfor brukes ofte begrepet «O-familien» (orienteringsfamilien) om oss. Bli med i O-familien du også.

(Sist oppdatert 28.07.2020)