Sørreisa O-lag er med i en fadderordning i regi av Norges orienteringsforbund med formål å inkludere personer med innvandrerbakgrunn. Eli Blomseth Helgesen har fått i oppgave å koordinere dette internt i o-laget og inviterte på vegne av o-laget til bli kjent-tur for flyktningefamilier og andre familier lørdag 11. februar. Oppmøte var ved Sørreisa hotell i Sørreisa sentrum før deltagerne forflyttet seg til Furøy hvor selve turen fant sted.
Turleder og organisator Eli oppsummerer turen slik:
Til tross for dårlig værmelding og ruskevær på lørdagen 11. februar stilte det opp 8 ukrainere ved hotellet. Fra o-laget stilte vi med 7 personer. Derfra kjørte vi i samla følge til Furøy, der velvillige naboer hadde gitt oss tillatelse til å parkere.
Konseptet for aktivitetene vi tilbyr er å bli kjent i bygda ved å oppsøke viktige steder i Sørreisa og bruke kart. I tillegg inviterer vi de lokale inn til å fortelle. Denne gangen var det Vågen og Furøy Vel som stilte opp med minst 6 personer. Og de bidro til å «redde» arrangementet på en hustrig dag.–
De hadde tråkka sti, fyrt opp bål i sitt bålhus og kokt kaffen, slik at vi hadde mulighet til å benytte oss av anlegget der hvis det var vanskelig å komme seg videre til fots. I bålhuset delte Eli ut kartet over Furøya, og fortalte om historiske steder og fine turmål på Furøy. Vågen og Furøy Vel fortalte at anlegget var åpent for alle.
I september i fjor ble det åpnet en ny dagsturhytte på Furøya, og denne var turens endelige mål. Det viste seg at det gikk fint å gå til dagsturhytta, så de fleste valgte det, mens noen ble igjen. Stien gikk gjennom vakker vinterskog i ly for vinden.
På dagsturhytta, der Jacob Berg hadde vært og sørget for varme i ovnen, gikk praten om hjemmelaga saft, seler og turmål i området. Ivar hadde med kart over Ukraina, slik at ukrainerne kunne fortelle om hvor de kom fra og hva de hadde jobba med.
Tilbake ved bålhuset ble vi møtt av glade og varme unger som lekte med hunden o-lagets Helene Aspevoll hadde med seg. Sammen med Siw Andreassen bød Helene på hjemmelaga kaker, kaffe og saft. Også der ble det en runde der de inviterte fortalte om hvor de kom fra i Ukraina, og vi fikk slått fast at det er seler i fjorden – som Evgenij fra Ukraina hadde sett.
Vi fikk også tilbakemelding på at flere gjerne tok turen igjen, men helst i dagslys. Både arrangørene og flyktningene var veldig fornøyd med arrangementet og konkluderte med at å gå på tur sammen og bruke kart for å orientere seg er en veldig fin måte å bli kjent på og skape kontakt.
Eli Blomseth Helgesen
Under følger bilder fra turen:
Stengt for kommentarer.