På Gibostad var det en gang i tiden et aktivt orienteringsmiljø. Les mer om det nederst i saken.
I dag har Sørreisa O-lag flere medlemmer fra Gibostad representert ved Siw Helen Andreassen og hennes datter Tiril (Simonsen) og barnebarna Alma Lavine og Leander.
Folk fra Gibostad er initiativrike og glad i å arrangere, noe f.eks. markedsdagene Gibostadmartna er et eksempel på. Nå har Tiril tatt initiativ til å arrangere en lokal utgave av Mesternes mester på Gibostad – Mesternes mester Gibostad. Det hele vil finne sted lørdag 7. juni på idrettsbanen på Gibostad.

Utsnitt av orienteringskartet «Gibostad» utgitt av Gibostad IF i 2011. Arenaen for Mesternes mester Gibostad er markert med rød sirkel. Parkering blir mellom arenaen og Shell-stasjonen rett nordvest for arenaen.
Hvilke øvelser som vil inngå holder arrangørene fortsatt tett inntil brystet. En av de som vil være deltager er Siw Helen. Siden både hun og arrangørdatter Tiril er medlem i Sørreisa O-lag er Mesternes mester Gibostad av interesse for oss. Vi har derfor stilt dem begge noen spørsmål i anledning arrangementet.
Arrangør Tiril
Når fikk du denne «ville»- og herlige (!) idéen om å arrangere Mesternes mester Gibostad?
– Jeg er veldig glad i fysisk aktivitet, og synes det er veldig gøy å arrangere aktiviteter for andre. Jeg fikk en idé og spinnet videre på den på jobb og klarte ikke slutte å tenke på den. Så før jeg visste ordet av det hadde jeg ringt rundt til flere og spurt om de ønsket å delta, og plutselig sto jeg der med 16 flotte deltakere.
Vil det bli noen av de samme øvelsene som på den originale Mesternes mester?
– Det kommer til å være mye av det samme som i det ordinære programmet, men øvelsene som skal være med er hemmelige helt fram til de skal utføre øvelsene. Men noe er tilpasset hobby nivå. Det skal jo være gøy!
Vil det bli noen øvelser med kart og kompass?
– Desverre vil det pga mange deltakere og litt for kort tid ikke være rom for kart og kompass-øvelser. MEN jeg kan love endel springing!
Hvordan er deltagerne plukket ut og hva vil aldersspennet på deltagerne være?
– Deltakerne er en håndplukket bukett av nye og gamle idrettsfolk fra området. Den yngste deltakeren er 20 år, den eldste er 62 år. Men her er det veldig åpent, jeg aner ikke hvem som vinner!
Hvilke regler gjelder og hvem sitter i juryen?
– I tiden før konkurransen skjer har ikke deltakerne hatt lov å fortelle at de er med før de har blitt publisert med en presentasjon. De får heller ikke vite hvilke grener de skal delta i. Det vil bli utslagsrunde etter hver gren, men ellers er det ikke så mange regler annet enn å oppføre seg sportslig.
– Juryen er me, myself and I. He-he.
Hvordan vil din mor Siw Helen takle det hvis hun blir slått ut?
– Jeg tror at mamma kommer til å bli dritsur om hun ryker ut først, men oppriktig så tror jeg hun kommer langt i konkurransen.
Er det noe annet du vil si om Mesternes mester Gibostad?
– Dette arrangementet startet som en liten ting, men har blitt mye større enn jeg hadde trodd. Det kommer til å bli tidenes arrangement på Gibostad som blir kjempegøy og kanskje oppmuntrer andre til å delta til neste år dersom det er stemning for det. Gibostad IF vil stille med matvogn og selge vaffelkaker, brus og kaffe mens dette pågår. Det vil også være bankett som finner sted på Vertshuset Gibostad samme dag. Der blir premieutdeling, mat og fest med levende musikk. Festen er åpen for alle.
– Vi har også vært så heldig at On the Corner på Finnsnes har sponset t-skjorter til deltakerne hvor det står »Mesternes Mester Gibostad Edition» samt at Joker Gibostad har sponset ting vi trenger til enkelte konkurranser.
Sørreisa O-lag kan legge til at også vi går inn på sponsorsiden gjennom at vi sponser medaljer til de beste.
Deltager Siw Helen
Deltar du frivillig eller er du blitt tvunget til å delta?
– Jeg deltar frivillig og maste kanskje heller litt om å få være med.
Hvordan vil du forberede deg til arrangementet?
– Forberedelser… Gjør som vanlig, minst to trimturer i skogen pr uke, volleyballtrening på søndager, springer kapp med 1-4 klasse på skolen, daglig! Sykler til og fra jobb mandag, onsdag og fredag, og torsdager er det O-jakt i Sørreisa.
Hvilke forhåpninger har du?
– Jeg forventer å ikke bli den første som blir slått ut.
Hvordan vil du reagere hvis du blir slått ut?
– Reaksjon på å bli slått ut…. Så lenge jeg ikke er den første så går det nok greit. Jeg har vel ikke store forventninger, men man skal ikke skue hunden på hårene!
Har du andre kommentarer?
– Jeg synes dette er et kult arrangement, der sånne hobbymosjonister som meg har mulighet til å delta. Vi gamlinger får ting å snakke om når vi sitter utpisset på sykehjemmet – Tenk det var jeg med på!
Sørreisa O-lag ønsker Tiril og Siw Helen lykke til med Mesternes mester Gibostad. Vi er sikker på at arrangementet blir en dundrende suksess. Blir det gjentatt til neste år tilbyr vi oss å lage en orienteringsøvelse deltagerne må gjennom. Det er masse artige øvelser i o-idrettens aktivitetsbank.

Flott kvartett Gibostad-damer som er medlemmer i Sørreisa O-lag. Her fotografert under O-jaktløp ved Øyjordneset 8. mai. Fra venstre Tiril Simonsen, Alma Lavine Simonsen og Siw Helene Andreassen. Datter, datterdatter og bestemor. (Foto: Arvid Johansen)
Da Gibostad IF var en storklubb i orientering
Gibostad IF hadde på slutten av 60-tallet/begynnelsen av 70-tallet en aktiv orienteringsgruppe. I følge tidligere leder av både Troms idrettskrets og Troms orienteringskrets, Gunnar Eilertsen, var Gibostad IF en storklubb i orientering på slutten av 1960-tallet. Det har han skrevet om i denne saken i spalten O-Kjells mimrespalte.
I spissen for dette stod ekteparet Per Magnus og Astrid Breen. Per Magnus var fagleder på daværende Troms landbruksskole som i dag er en avdeling under Senja videregående skole. Både Per Magnus og Astrid var meget habile o-løpere, og begge ble nordnorske mestre i orientering i eliteklassene (H 21 og D 21) i 1967, 1968 og 1969.
Om det var dem som fikk professor emeritus i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik til å begynne med orientering er vi ikke sikre på, men også han ble flere ganger nordnorsk mester i orientering for Gibostad IF. Det kan man lese om i denne saken på Sørreisa O-lags hjemmeside.
Flere orienteringskart
Gibostad IF har opp gjennom årene utgitt flere kart. Det første het «Svartfjell Øst» og ble utgitt i 1968. Dette kartet var på 32 km2 og fikk registreringsnummer 6 i Troms O-krets sitt kartarkiv. I 1969 ble det gitt ut en utvidet versjon som ble kalt «Svartfjellet» og var på 52 km2. I 1974 kom kartet «Bergskallen» på 32 km2. Deretter gikk det 37 år før neste kart på Gibostad var en realitet. I 2011 kom nemlig kartene «Gibostad» og «Gibostad skole». Bak 2011-kartene stod Sørreisa O-lags karttegner/-konstruktør, kanskje verdens beste i sitt virke, Ivar Helgesen.
Oversikt over orienteringskart på Gibostad:
Svartfjell Øst; 1969; 1:20000
Svartfjellet; 1970; 1:20000
Bergskallen; 1974; 1:20000
Gibostad; 2011; 1:10000
Gibostad skole; 2011; 1:2500
Se alle kartene samlet i dette dokumentet (pga størrelsen til kartet «Svartfjellet» er ikke hele kartet med):
Comments are closed.