«Korona-professor» smittet av Ovid-viruset

Kanskje en dramatisk overskrift, men vi snakker om langt hyggeligere ting enn Covid-19. På slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet var nemlig professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik en kløpper i å løpe etter poster i skogen, man kan si at han var smittet av Ovid-viruset, som er en forkortelse for Orientering er en vidunderlig idrett. Før 2019 brukte man vel begrepet å være bitt av O-basillen, men som alle vet utvikler terminologien seg gjennom årene og etter forskjellige hendelser.

Ørjan, som er født i Risøyhamn på Andøya og oppvokst på Gibostad på Senja, var en meget habil løper i gutte- og juniorklassene der han løp for Gibostad, noe som medførte i flere mesterskap som f.eks her under NNM i Sørreisa den 18.07.1971 der han ble nord-norsk mester i H17-18. Dette er jo faktisk også et 50-års jubileum.

Resultatliste:

Løypa til H17-18 var 5,5 km og er merket med svart på kartet: (de hadde langt å gå til starten ser det ut som !)

Løypa på nåtidens kart ville sett omtrent sånn ut:

Del 1, Svartåsen-kartet fra 1983:

 

Del 2, Berrskallen-Vakkerhumpen kartet fra 2010 (post 1 her er lik post 3 på forrige kartutsnitt):

(Når jeg ser på kartet fra NNM 1971 tenker jeg at vi er heldig som løper på dagens kart; hvordan fant løperne frem i «gamle dager» og hvordan klarte løypeleggerne å plassere poster rett?)

Ørjan var også deltaker på flere kalottkamper, bl.a i Sørreisa i 1970 der han tok en 9.plass i M18:

Han var også deltager i 1972, og her sitter han sammen med mange i det norske laget. På bildet ser vi også at SSOL var representert ved Åge Johnny Hansen.

Bilde: Kai Aasebø, kilde O-Kjells mimrespalte

 

I sin O-løper karriere deltok Ørjan på mange samlinger og løp i hele landsdelen, blant annet her på Jervens kretsløp i orientering i Øverbygd den 24.09.1967:

Troms Folkeblad 26.september 1967

I kontakt med Ørjan skriver han at den svære steinen han fikk i premie på dette løpet den dag i dag står på jakthytta på Snøfjellet på Senja.

Tidligere på året, den 23.april 1967, deltok han på historiens første ski-orienteringsløp  i Nord-Norge, nærmere bestemt i Helvetesdalen (!) på Senja. På den tiden var det ikke tegnet inn skiløyper på kartet, sånn at i utgangspunktet ville den som startet først ha tråkket løype for de andre. Men dette problemet hadde arrangørene tenkt på, og hadde eliminert dette i stor grad ved at løperne startet i fellesstart, med valgfrie poster til å begynne med.

Her er Ørjans løype der han som de tre første postene kunne velge mellom rekkefølgen ABC, ACB, BAC, BCA, CAB eller CBA før han fortsatte til post 4 osv. Samlingsplass, start og mål var Dalheim gård ved Lysvatnet.

Klasse gutter, 4 km:
1. Kjell Kvernmo, Gibostad 2.03.10
2. Ørjan Olsvik, Gibostad 2.13.39
3. Finn Nilsen, Gibostad 2.14.01
4. Brynjulf Edvardsen, Gibostad 2.14.27

 

Her er det masse kjentfolk på samling på Bardufosstun i 1970:

Kilde: O-Kjells mimrespalte

 

Fra Ørjan har jeg fått tilsendt gamle terminlister fra 1967-1971 der det bl.a fremkommer at i 1967 arrangerte årets 100-års jubilant Skøelv IL (stiftet 1921) hele tre løp.

Terminlisteforsider

Terminliste 1967

Terminliste 1968

Tallene man ser skrevet for hånd på terminlistene er Ørjans egne plasseringer på løpene.

Ørjan skriver at han hadde kartbok og alle resultatlister, men mistet mye gjennom 12 år i USA, sånn at han kun har igjen terminlister for noen år. Og da må vi naturligvis være behjelpelig med å rekonstruere både makro- og mikrobiOgrafien til en professor i mikrobiologi, sånn at kronOlogisk materiale etter hvert vil være på vei til han, naturligvis uten mutasjoner. Materialet vil være garantert uten (data-) virus, og Ørjan trenger heller ikke å gå i karantene etter mottak.
Til slutt; mot orienteringssporten finnes det ingen vaksine, er man først blitt bitt av O-basillen, eller er blitt rammet av Ovid, vil dette sitte i kroppen og spesielt minnet, resten av livet.

Stengt for kommentarer.