Turorientering med GPS

Det går ubønnhørlig mot vinter, men det er ennå tid til deilige barmarksturer i skog og mark. Nå er naturen på sitt aller vakreste, og når været i tillegg er flott, er det liten grunn til å sitte hjemme. Vi oppfordrer til å delta på turorientering og oppleve gleden med å finne poster samtidig som man får herlige naturopplevelser.

Et av oppleggene (turene) har vi kalt «Postplukk i Nordsimarka». Vi har valgt ut steder med sin egen lille historie som postdetaljer. I dette opplegget, som er helt gratis å delta på, finner man ingen fysiske poster i terrenget fordi ingen poster er satt ut. Man finner dem imidlertid ved hjelp av GPS-funksjonen på mobiltelefonen. Mobiltelefonen gir beskjed når du er ved posten. Dette er artig!

Det du må gjøre er dette:

  1. Lag deg en profil på turorientering.no. Det gjør du på nett eller via mobilappen «Turorientering». Det koster ingenting å opprette profil.
  2. Dra til stedet der du vil starte turen. Vi anbefaler p-plassen ved Nordliveiens ende
  3. Slå på GPS-funksjonen på mobiltelefonen. Slår du av batterisparingsfunksjonen øker det GPS-nøyaktigheten
  4. Finn turen «Postplukk i Nordsimarka» i mobilappen
  5. Start leting etter postene
  6. Du trenger ikke ha kart med deg da kartet finnes i mobilappen, men vil du ha papirkart kan du skrive det ut fra disse lenkene: Kart i PDF-format, Kart i bildeformat

Under følger noen bilder for å illustrere opplegget, tatt lørdag 14. september i et nydelig høstvær:

Slik ser det ut i appen. Postene er markert med en rosa X. Når posten er funnet og registrert blir X-en grønn. Vil du ha hjelp til å se hvor du befinner deg trykker du på GPS-tegnet.

GPS-en registrerer at Post P040 – Holmemogammene er funnet, og denne meldingen dukker opp på mobiltelefonen. Vil du ha posten registrert trykker du på JA. Merk at det er en feilmargin på rundt 25 meter på GPS-en, slik at når du får meldingen kan du være opptil 25 meter fra postdetaljen der posten er «plassert».

Post P040 – Holmemogammene. GPS-hjelpefunksjonen er slått på (se første bilde over) og en blå prikk viser hvor man er. X-en er blitt grønn fordi posten er blitt registrert i systemet (se bilde over).

Post P040 – Holmemogammene. I dag kan man kun skimte spor av disse. Gammene ble bygd av Hans Andreas Holmemo (1874-1955). Han ryddet området og høstet der. Under 2. verdenskrig fungerte gammene som et tilfluktssted.

Post P043 – Torvmyrene til Lundberg er funnet og registrert.

Post P043 – Torvmyrene til Lundberg. Fra anslagsvis rundt midten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet hentet gården Lundberg torv fra denne myra og en annen som ligger ca 300 meter lenger øst. De som stod i spissen for dette var Kristian Bertin Jakobsen Lundberg (1863-1942) og Jakob Fredrik Rochmann Kristiansen Lundberg (1892-1974). Torva ble tørket på torvhesjer ved myra. Torva ble kjørt ned til gården på en egen torvslede med meier av seljetre. Torva ble brukt til å strø i båsene til dyrene.

Post P044 – Alfredhollet er funnet og registrert.

Post P044 – Alfredhollet ligger ved veien til Stabbursvatnan. Før det ble anlagt vei gikk det en sti her. På et sted gikk stien over en bekk. Like ved bekken grov Alfred Gustavsen (1880-?) som var fosterbarn hos Lars Olai Henriksen i Larsegården og som arbeidet som dreng/kujager på gården, ut en kilde slik at han kunne hente ut friskt vann til kaffekok. Senere fikk stedet Alfred-hollet.

Post P046 – Johannesbakken er funnet og registrert.

Post P046 – Johannesbakken ligger i en bakke ligger i det som fra gammelt av var skiløypa til fjellet/Stabbursvatnet fra Straumen/Nordgård. Navnet kommer fra en av Johannes Johansen (1898-1989) sine skiturer til og fra hytta si. Han var en meget dyktig skiløper når det gjaldt å sette utfor i nedoverbakkene. Noen ungdommer visste at Johannes ville komme nedover og laget derfor en gang et spretthopp nederst i en nedoverbakke. På hjemturen hadde derfor Johannes et skikkelig fall i bakken, og etter det ble den kalt for Johannesbakken.

Stengt for kommentarer.