Romjulstrim med usynlige poster

Oppdatering 03.01.2022:
19 personer delok i Romjulstrimmen. Den som ble trukket som vinner av O-Boka ble Geir Furøy.

Sørreisa O-lag inviterer til artig romjulstrim som passer for alle. Opplegget går ut på å finne usynlige(!) poster på- og ved vei. Litt snøfall de siste dagene gjør at det ved noen få poster kan bli litt grynning i snø som rekker over skoene, men det er uansett snakk om få centimeter med snø og få meter å gå. Opplegget er helt gratis, og du kan starte når du vil og hvor du vil og finne det antall poster du vil i den rekkefølge du vil.

Usynlig for øyet men ikke for mobiltelefonen

Romjulstrimmen er basert på et  konsept som heter UsynligO, utviklet av Trond Benum, en programmerer som i o-løypa representerer Byåsen IL.

Det settes ikke ut orienteringsskjermer på postene som i vanlig orientering. I stedet brukes GPS og georefererte kart til å angi postene. Du skal altså finne poster som ikke finnes fysisk men kun virtuelt.

Postene vil være usynlig for øyet, men ikke for mobiltelefonen. For å delta i UsynligO må du nemlig laste ned appen med samme navn til din mobiltelefon. Appen følger med og gir signal i form av en fanfare når du er ved posten.

Postene er på kartet markert med fiolette ringer. Selve postdetaljen er midt i postringen. Det innebærer for eksempel at dersom det er en postring rundt en bygning, og bygningen ikke ligger midt i postringen, vil postdetaljen være et hjørne av bygningen der hjørnet av bygningen er midt i postringen.

(Klikk for større bilde)

Fanfaren vil starte å spille når du er innen en avstand på rundt 15 meter fra posten, hvilket vil si ytterkanten av postringen. Det betyr at selv om du ikke er eksakt på selve postdetaljen, og fanfaren lyder, så regnes det som at du har funnet posten. Se bildet til høyre (klikk på bildet for større visning).

30 poster på strekningen Øyjordneset-Brekka

Vi har «lagt ut» 30 usynlige poster fordelt på tre områder/kart. Disse er som følger:

 • Straumen nord: Området fra Nordgårdkrysset til Øyjordneset – ca 3,0 km
 • Sentrum: Sentrumsområdet – ca 3,6 km
 • Straumen sør: Området fra Sjømannsveien til Brekka – ca 4,7 km

De oppgitte lengder er faktiske lengder etter korteste vei og ikke etter luftdistanse. Dette dersom man oppsøker postene i den rekkefølge vi har foreslått. Men det trenger du ikke. Du starter hvor du vil og tar de poster du vil i den rekkefølge du vil.

Slik gjør du det

Fremgangsmåten for å være med i vår romjulstrim er som følger:

 1. Last ned appen «UsynligO» til din mobiltelefon via GooglePlay eller App Store
 2. Opprett en bruker i appen ved å velge «LOGIN MED USYNLIGO» og deretter «REGISTRER». De som ønsker å delta uten å registrere seg velger «ANONYM LOGIN»
 3. Etter innlogging, enten du har logget inn som registrert bruker eller som anonym bruker, går du til innstillinger (trykk på tannhjulssymbolet oppe til høyre i skjermbildet på telefonen). Sett «Post radius» og «Minimum GPS nøyaktighet» til 15 meter (anbefalt)
 4. Bestem deg for om du vil bruke kartet som ligger i appen, eller om du vil ha med deg en papirutgave av kartet. Du kan selvsagt gjøre begge deler. Ønsker du ha med kart i papirform, så laster du ned og skriver ut ønsket kart fra lenkene lenger opp i saken.
 5. Dra til valgfritt startsted.
 6. Slå på posisjonsvisning på mobiltelefonen og gi appen tilgang til telefonens posisjon hele tiden («Tillat hele tiden»)
 7. Slå på lyden på mobiltelefonen (høyeste volum anbefales)
 8. Åpne appen og og velg «USYNLIGO LØYPER». Appen leter frem UsynligO-løypene som er nærmest der du befinner deg.
 9. Velg området du vil finne poster i: Straumen nord, Sentrum eller Straumen sør
 10. Når du har valgt område, må registrerte brukere som vil være med i trekningen av premie (se lenger ned i saken), huske å huke av for «Publiser tiden min».
 11. Bruk kartet som du finner i appen, eller bruk kartet du eventuelt har skrevet ut (se punkt 4)
 12. Trykk «START». Starter du annet sted enn der start/mål er tegnet inn på kartet vil appen spørre deg om du vil starte der i stedet. Da trykker du «JA».
 13. Skulle du eventuelt bli usikker underveis på hvor du og/eller posten er, så kan få hjelp av appen. Den har flere alternativer du kan trykke på: «HVOR LANGT UNNA?», «HVILKEN RETNING» og «HVOR ER JEG»?

NB 1:
De som ønsker å ha mulighet til å vinne premie (se under) MÅ registrere seg med navn. Det er selvfølgelig helt i orden å delta uten å registrere seg for de som vil det, men da blir det ingen mulighet for premie.

NB 2:
Sjekk at strømsparing ikke er aktivert. Noen strømsparingsoduser kobler ut GPS når en app kjører i bakgrunnen.

NB 3:
Noen ganger finner ikke appen løypene i nærområdet med en gang (se punkt 8 over). Da går du tilbake i appen, og trykker en gang til på «USYNLIGO LØYPER». Da skal løypene vises. Gjenta om nødvendig, og løypealternativene vises til slutt.

NB 4:
Start/mål er på kartet markert med en trekant omkranset av en sirkel, og postene er tegnet inn med sirkler nummerert i kronologisk rekkefølge. Det gir en naturlig løype. Det er likevel valgfritt hvor man starter og i hvilken rekkefølge man tar postene. Vær imidlertid oppmerksom på at hvis du ikke starter på inntegnet start-/målsted, og passerer dette punktet underveis og appen oppdager det, vil mobiltelefonen spille av en målfanfare og stoppe løpet. Du må da åpne appen og velge at du ønsker å fortsette løpet.

Følg ellers de anvisninger og muligheter som kommer frem i appen.

Det ovenfornevnte høres muligens komplisert ut, men det er faktisk ikke det. Du kommer fort inn i det og blir vant med appen. Artikkelforfatteren har testet alle løyper med sin Samsung S10-telefon, og alt fungerte helt uten problemer.

Premie signert av verdensmesteren i orientering

O-Boka 2021- Forsidebildet viser verdensmester Kasper Fosser.

Vi setter opp ei bok, O-Boka, som premie. O-Boka er ei årlig bok med reportasjer om orientering fra inn- og utland. I årets utgave har blant annet Gumpedalsløpet i Sørreisa fått omtale. Boka er signert årets verdensmester i orientering, norske Kasper Harlem Fosser, som tok en suveren seier på den tradisjonelle langdistansen under verdensmesterskapet i Tsjekkia. Han fikk også med seg tre sølv i bagasjen (sprint, mixstafett og herrestafett). Også sølvmedaljevinner på mellomdistansen Andrine Benjaminsen, som også var med på å kapre sølv i mixstafetten og bronsje i damestafetten, har signert boka. O-Boka inneholder fyldige reportasjer fra VM med kart, veivalg og bilder.

Vinneren av O-Boka avgjøres ved loddtrekning. Hver post man finner gir et «lodd», hvilket betyr at jo flere poster man finner jo større sjanse er det til å bli trukket ut som premievinner. Husk: Man MÅ registrere seg med navn i mobiltelefonappen for å kunne være med i premietrekningen.

Perioden for romjulstrimmen er 26. desember – 2. januar. Vinneren av O-Boka trekkes 3. januar.

Vi håper mange blir med. Dette er kjempeartig!

Orientering er trim med mening – selv når postene er usynlige.

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

Stengt for kommentarer.