SSOL/SOL 50 år: Nye bilder fra Cold Case-gruppa

Eirik har sendt meg noen nye bilder fra SSOL-løpere, og da var det for Cold Case-gruppa å hive seg til å identifisere personer, sted og anledning.

Vi starter med det første bildet som viser en veksling i en stafett:

Her ser vi Elisabeth (Sørgjerd) veksle med en annen dame. Hvem dette er kommer vi tilbake til straks. Det første spørsmålet er imidlertid hvilken stafett er dette, hvor og når?

Det først ledetegnet fikk vi ved å forstørre bildet for å prøve å identifisere kartet:

Det var noe kjent med klubblogoen, og etter kort tid fikk vi treff på dette kartet fra TrOK sitt kartarkiv:

Det var nemlig IL Pioner sitt kart Finnfjordbotn (fra 1973) som var åsted for denne stafetten.

Neste steg var å sjekke TrOK sitt resultatarkiv når stafetten kunne ha funnet sted, og etter å ha søkt gjennom alle år bortsett fra 1975 og 1976 siden vi ikke hadde disse permene, kom vi frem til at nettopp i et av disse årene måtte stafetten ha funnet sted. Som vanlig tar vi kontakt med Odd (Fjordheim) i Tromsø når vi har behov for arkivmateriale, og etter kort tid kommer en mail fra han:

«KM stafett 1975 ble arrangert av BOIF 29. juni på kartet Bardufoss Syd.

KM stafett 1976 ble arrangert av IL Pioner i Finnfjordbotn (finner ikke dato)

Kongen»

Dermed har vi identifisert at dette er et bilde fra KM Stafett i 1976 i Finnfjordbotn. Men hvem er det Elisabeth veksler med? Jo, her kan Arvid hjelpe oss ved å si at dette var Berit Jon, kona til William. Eirik bekrefter det samme.

Da er menneskene, årstall, sted og anledning klarlagt, og vi viser også noen flere bilder fra samme anledning:

Her mener vi folkene er fra venstre mot høyre: Kristine (Lundberg), Tone (Mikalsen, nå Larsen), Grethe (Slemdal), William (Jon), Hans (Lundberg) og sittende fremst Berit (Jon).

 

Gerald veksler med Arvid.

 

Bilder fra starten av stafetten.

 

Tilbake til familien Jon; vi googlet Nina Jon om vi fikk treff på henne for å sende henne bildene, vi fikk treff og en mail ble sendt avgårde hvor vi mottok et svært hyggelig svar.

Nina, vi tillater oss å publisere hele svaret ditt da dette var så artig og samtidig blir en del av 50-års jubileumskronikken:

» Hei Hans-Martin,

Så utrolig hyggelig mail å få 🙂 Ja visst er det meg som vokste opp i Sørreisa (jeg er den eneste Nina Jon i landet, vi er jo bare en engere krets med det etternavnet ;))

 Jeg må beskjemmet innrømme at jeg ikke har noen klar formening om hvem du er (sånn er det vel ofte – vi husker de som er eldre enn oss, og ikke de yngre?). Mine sterkeste minner knyttet til tiden i SSOL er skrekkblanda øreløs gåing i myr etter myr på Senja (synes fortsatt myr er skummelt) uten å ane hvor jeg var 🙂 Og ikke minst mine foreldre som gang på gang brøt O – løp fordi de hadde snublet over et felt med kantarell. Én gang kom min mor inn, etter at hele målområdet var rigga ned, i bare underbukse og BH. Resten av klærne var det slått knute på arner og bein, og fungerte utmerket som soppkurver :=

 Veldig hyggelig å se bildene du sendte!

Det er min mor Berit Jon som veksler i den stafetten, og som sitter foran pappa William på det andre bildet, og tante Grethe står bak i den fargerike toppen. Grethe Slemdal var min mors søster, og hun flyttet opp til oss i Sørreisa, med Torill Elisabeth og Tove, etter skilsmissen fra deres far. Senere bygde hun hus på tomta nedenfor oss på «Sosshaugen».

Tove er altså min kusine. Bilverkstedet Steinhaug & Jon ble lagt ned i 1979, og da flyttet mine foreldre og jeg nedover til Oslo-området, som de kom fra. Tante Grethe og Tove ble boende i Sørreisa, og tante Grethe flyttet derfra etter ganske mange år, ned til Danmark hvor Tove hadde etablert seg.»

Bor du fortsatt i Sørreisa? Hører gjerne litt om hvordan livet er der!?

 Sammen med mine to sønner hadde jeg en fantastisk ferie der i juli 2011 (vi fløy til Tromsø den 23. – en meget spesiell opplevelse, med tungt bevæpna politi på Gardermoen). Vi fikk låne en hytte ved Stabbursvatnet, og var utrolig heldige med været. Vi hadde strålende sol og ca 25 varmegrader i dagevis. Finnes ikke vakrere plass på jord under sånne forhold! For 3-4 år siden var jeg i en 30-årsfest i Lofoten, og jeg og en venninne leide bil fra Evenes, og tok en liten omvei om Sørreisa for å vise henne min barndomsbygd, med verdens vakreste fjell. Jeg har som motto at fint vær i Nord-Norge, det er om du ser toppen av fjella. Da skal du være fornøyd. Denne dagen så vi ikke begynnelsen L Makan til regn! Og lavt skydekke/tåke. Endte med at vi kjøpte Mydland pølse og postkort i kiosken, sånn at min venninne kunne få se hvordan det egentlig skulle vært 😀

 Jeg får se å få tatt meg en tur snart igjen 🙂

 Ü nina «

I en oppfølgingsmail utdyper hun det med at både William og Berit var så glad i å plukke sopp:

» Selvsagt kan du bruke kantarellhistorien! 🙂 Både mamma og pappa brøt flere løp fordi de fant sopp. Noen ganger besinnet de seg, og bare markerte soppstedene på kartene, og så var vi tilbake dagen etter og håvet inn. På den tiden var det vel omtrent bare vi som plukka sopp, det øvrige bygdefolket definerte det som sauefor :)»

Tusen takk for hilsenen, Nina.

 

Eirik har også sendt noen andre bilder, og da er spørsmålet klarer vi å identifisere sted og årstall også her?:

Om det siste bildet skriver Eirik:

«På det siste bildet er det noen unge utgaver av bl a Laila Andreassen, Åsmund Sæterhaug, Jarle Evertsen, Eirik S, sønn av Laila A, Leif Bjørnar Walle og muligens Leif Bjørn Walle med ryggen til helt til høyre.»

Ytterligere info ang. siste bilde: Jarle Evertsen opplyser per e-post den 26.05 at han har gode minner fra denne tiden. Han begynte med orientering i 1972, og hans første løp var i Tortenlia. Bak han på dette bildet står Ragnar Bjørkli, mens sønnen til Laila Andreassen heter Kjetil.

Cold Case gruppa v/Hans-Martin og Eirik

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

Stengt for kommentarer.