Historietimen: O-lagets første år

Gerald Lind. Takket være han har vi klart å ta vare på det meste av vår historie som eget o-lag. (Foto: Privat)

Sørreisa O-lags leder fikk på sensommeren i fjor overlevert masse permer fra de etterlatte etter våre tidligere så avholdte medlemmer og ildsjeler Turid og Gerald Lind. Dette etter at Turid gikk bort 2. april i fjor. Gerald, som gikk bort 13. juni 2017, var opptatt av å ta vare på historien, og det er vi evig takknemlig for. Gjennom det han tok vare på har vi sikret oss uvurderlig materiale om o-lagets historie. Dette skal vi selv ta godt vare på, og for å sikre at det ikke blir ødelagt, bør det nok også scannes og lagres digitalt. Dette er en oppgave vi etter hvert må se på hvordan vi skal løse.

To o-grupper slo seg sammen

Sørreisa O-lag ble stiftet 18. november 1970 da o-gruppene i Skøelv IL og Sørreisa IL slo seg sammen og stiftet et eget særidrettslag innen orientering. Det nye tilskuddet på idrettsfronten i Sørreisa fikk navnet Skøelv og Sørreisa O-lag, og ble forkortet SSOL. Les om historien på vår historieside.

SSOL markerte seg umiddelbart fra første sesong (1971). Blant annet så vant o-laget lagrankingen for Troms O-krets med utklassingssifre. Mer om det under.

Egen sak om året 1971 er tidligere lagt ut på historiesiden, men under følger mer informasjon om SSOLs første år som eget o-lag basert det vi har funnet dokumentasjon på i Geralds perm fra 1971.

Tatt opp som medlem i orienteringsforbundet og idrettsforbundet

O-idrettens far i Sørreisa og første formann i SSOL: Joar Sørgjerd. (Foto: Privat)

29. september 1970 mottok Åge Stjern, som representerte o-gruppa i Skøelv IL, søknadskjemaer fra Troms idrettskrets for opptak i Norges idrettsforbund (NIF). Dette var altså to måneder før SSOL ble stiftet, og viser at beslutningen om å danne et eget o-lag i kommunen var planlagt en stund. Den 23. november 1970, fem dager etter stiftelsesdatoen, fylte o-lagets første leder og han som blir regnet som orienteringsidrettens far i Sørreisa, Joar Sørgjerd, ut søknadsskjemaet og sendte det inn dagen etter. 22. desember ble o-laget i brev fra NIF ønsket velkommen som medlem i Norges idrettsforbund og Troms idrettskrets fra samme dato.

Medlemskapet i idrettsforbundet og idrettskretsen var i boks, og det neste var å bli medlem i Norges orienteringsforbund (NOF). 21. januar 1971 ble det sendt inn søknad om dette. Søknaden var innom Troms idrettskrets og Troms orienteringskrets, og i brev av 9. februar samme år fikk SSOL beskjed om at o-laget var tatt opp som medlem i orienteringsforbundet i orienteringsforbundets sentralstyremøte 4. februar.

Overtakelse av utstyr fra Skøelv IL og Sørreisa IL

Etter at Skøelv og Sørreisa O-lag ble stiftet ble o-gruppene i henholdsvis Skøelv IL og Sørreisa IL lagt ned. Orienteringsutstyret som gruppene hadde hatt ble overført til det nystiftede o-laget. Dette gikk helt greit, men det ser ut til at det var litt ekstra kommunikasjon om dette mellom Skøelv IL og SSOL. Det viser denne brevutvekslingen:

Søkte lån med o-lagets medlemmer som kausjonister

Slik så O-hytta ut i 1971.Senere er den blitt renovert i flere omganger. (Foto: Arvid Johansen)

Økonomien i det nystartede o-laget var nok ikke den beste. Blant annet trengtes det penger til å føre opp egen klubbhytte på Heia, den som vi alle kjenner som O-hytta. Det ble derfor tatt kontakt med Sørreisa Sparebank og søkt om et lån på kroner 10.000. Drivviljen i o-laget var stor, slik at følgende personer stilte opp som kausjonister for lånet: Odd Ovesen, Ove Roar Ovesen, Stian Werner-Erichsen, Berit Werner-Erichsen, Arvid Sørensen, Halvor Antzen, Joar Sørgjerd, Aage Stjern, Mikal Langaune og Odd Valdermo. Lånesøknaden ble innvilget.

Gumpedilten, NNM og MG

I SSOLs første år stod o-laget bak fire arrangementer, herunder Gumpedilten og nordnorsk mesterskap (NNM) individuelt. NNM inngikk som løp nummer fire i Midnattsolgaloppen (MG). Det litt spesielle er at MG ikke er nevnt i årsmeldingen for 1971. Gumpedilten skulle forøvrig gått ved nordenden av Andsvatnet men ble flyttet ned til sentralskolen pga mye snø i terrenget. Gumpedilten og NNM ble altså avviklet i samme område og på samme kart. O-laget tok også på seg et nattløp samt at det selvfølgelig måtte arrangeres klubbmesterskap.

Løypene under NNM/MG 18. juli.

Knuste alle i lagrankinga

I sin første sesong som eget orienteringslag gjorde SSOL rent bord i o-kretsens lagranking. O-laget fikk nesten fire (!) ganger flere poeng enn klubben som ble nummer to. SSOL endte opp med 22659 poeng, mens Målselv IL på andre plass fikk 6772 poeng. Først på tredjeplass kom BUL Tromsø med 5561,5 poeng.

Individuelt fikk SSOL disse rankingvinnerne: Wenche Ovesen (D 12), Britt Gunnberg (D 13-14), Gunn Ovesen (D 17-18), Iris Ovesen (D 19 B), Elisabeth Sørgjerd (D 35), Dagny Lind (D 43), Pål Sørgjerd (H 12), Knut Olsen (H 15-16), Aage Stjern (H 21 B) og Arvid Sørensen (H 43).

I tillegg til disse var det mange andre gode plasseringer. Totalt 57 løpere fra SSOL fikk rankingpoeng. At o-hegemoniet i Troms på den tiden var i Sørreisa er det altså ingen som helst tvil om.

Skøelv og Sørreisa O-lags første årsmelding

På den aller første årsmeldingen/årsrapporten til SSOL ser man et håndtegnet troll på forsiden. Hvem som har tegnet det er usikkert, men det ble i hvert fall med i o-lagets første klubblogo. I årsmeldingen går det frem at første årsmøte for SSOL fant sted 31. oktober 1971. Før i tiden ble årsmøtet for hvert år holdt i slutten av det respektive året, mens i dag avvikles årsmøtet for foregående år tidlig året etter.

De som utgjorde o-laget første styre siden SSOL ble stiftet 18. oktober året før var disse personene: Formann: Joar Sørgjerd, nestformann: Arvid Sørensen, sekretær: Aage Stjern, kasserer: Iris Ovesen og styremedlem: Odd Valdermo. Styret hadde hatt 10 styremøter og behandlet 47 saker.

O-hytta var en viktig oppgave for o-laget, og et eget hyttestyre bestående av Odd og Ove Roar Ovesen samt Mikal Langaune og Aage Sjern var satt ned i den forbindelse.

I årsmeldingen går det frem at medlemstallet var på 79. Videre er det skrevet noe om kartsituasjonen, resultater for o-lagets løpere er gjengitt, samt at o-lagets egne arrangementer og øvrige aktiviteter er beskrevet.

Under valget på årsmøtet skjedde det noen endringer. Arvid Sørensen og Joar Sørgjerd byttet verv med hverandre slik førstnevnte ble ny formann og sistnevnte ny nestformann. Dette kan muligens skyldes en stilltiende avtale om at «Skøelvingene» og «Straumingene» skulle bytte på formannsvervet etter at de tidligere var organisert i hver sin o-gruppe. Iris Ovesen beholdt vervet som kasserer mens Kai Aasebø kom inn som ny sekretær og Gerald Lind ble nytt styremedlem.

Avslutningsvis skriver formann Joar Sørgjerd dette i årsmeldingen:

Sørreisas største og beste festarrangør?

I årsmeldingen for 1971 går det også frem at det i løpet av året hadde vært tre inntektsgivende fester. Med året menes styreåret. To av festene ble arrangert på Solglimt i Skøelv mens en ble holdt på det gamle kommunehuset som het Herredshuset. Tillatelser fra lensmannen i Tranøy, Gustav Fagerthun ble hentet inn på forhånd, og etter festene ble det sendt inn rapporter. Følgende fester ble arrangert av SSOL:

  • 18. desember 1970 på Solglimt med 486 (!) solgte billetter
  • 6. februar 1971 på Herredshuset (Maskerade) – rapport foreligger ikke
  • 20. februar 1971 på Solglimt med 410 solgte billetter

Det ble også arrangert fest på Solglimt 18. desember 1971, så o-laget var i sine første år en festarrangør av rang. At det var livlig på festene viser blant annet rapporten fra festen på Solglimt 18. desember 1970. Siden det er 55 år siden festen fant sted og siden ingen er navngitt går vi ut fra at det er i orden at vi legger ut rapporten i sin helhet.

Comments are closed.