I 2025 er det 50 år siden SSOL ga ut sitt første orienteringskart etter sammenslåingen mellom O-gruppene i Skøelv IL og Sørreisa IL i 1970. I 1975 ble kartet Skøelv-Bjørga utgitt, og var i målestokk 1:15000. Samme år ble kartet Tømmervikåsen gitt ut, men da Skøelv-Bjørga kartet har godkjenningsnummer 38 hos Troms Orienteringskrets, mens Tømmervikåsen har godkjenningsnummer 42, følger det implisitt at førstnevnte kart ble gitt ut først. Og dermed de sammenslåtte O-gruppene sitt aller første felles kart.
På kartet ligger det som normalt på andre orienteringskart en tegnforklaring over hva de forskjellige symboler på kartet betyr, og på dette kartet ble jeg nysgjerrig på historien bak symbolet «Skjerp».
Dette symbolet finner man flere steder på det aktuelle kartet. «Skjerp»-symbolet er ikke vanlig på kart over andre områder, dermed må det ligge en historie bak. Dette måtte jeg grave litt i, det passet jo bra å gjøre dette i sammenheng med 50-års jubilèet til Skøelv-Bjørga kartet, hvor nettopp mange skjerp var avmerket på kartet.
Det viste seg at jeg behøvde ikke gå langt for å finne stoff. I Årbok for Dyrøy og Sørreisa Nr 4-2005 har Kåre Rasmussen skrevet en utfyllende og spennende artikkel om «Malmundersøkelserne i Sør-Reisen», det var nemlig jernmalm som ble skjerpet i perioden ca 1905-1925. I Årbok for Dyrøy og Sørreisa Nr 5-2006 har Marcus M.Bull skrevet en tilsvarende artikkel om «Sørreisen Jernmalmfelt».
Av artiklene og annet bakgrunnsmateriale har jeg forstått at det var prøvedrift i følgende felter og leier:
Felter:
* Kjærringen
* Purkeskaret
* Falkefløiet
* Lahaugen
* Tverskaret
* Storhaugen
– Malmleier Barakkemalmen, Lauritsmalmen, Stabursmalmen
* Espenesskaret
* Rengjærdhaugen
* Bjørga
– Malmleier Bjørga nr 1, Brattebjørga, Bjørga nr 2 og Bjørga nr 3
* Bjørgakvitfløiet
– Malmleier Solhaugen, Solbakken nr 1 og Solbakken nr 2
* Svartebergene
* Forsmoen
* Espenes
– Malmleier Øvre Espenes, Barakkestrossen, Hortmannsstrossen, Hompan til Børingsvand og nordøst for Børingsvand
Malmfeltene har jeg så forsøkt å plassere på O-kartet(med alle forbehold om unøyaktigheter):
Bergmester W.C.J Rasmusseni Nordland skrev den 16.juni 1928 en avskrift av diverse rapporter om jernmalmforekomstene i Sørreisa, til bruk «for ledende mænd inden jernindustrien», da han så tegn på at «ogsaa vore nordnorske jernmalmleier vil bli mere paaagtet i fremtiden.» Rapporten fant jeg på Nasjonalbiblioteket.
Han konkluderer med:
Jeg har tidligere lest at Sørreisa kunne «ha blitt Narvik» (Norges Statsbaners historie bind IV side 7), dvs kunne ha blitt utskipningshavn for malmen fra Kiruna og øvrig Lappland i stedet for Narvik. Nå forstår jeg at Skøelv i tillegg kunne ha blitt «Kiruna»!
Til slutt vil jeg anbefale jeg interesserte å lese de aktuelle artiklene i årbøkene for flere detaljer om denne spennende lokalhistorien. Det kan kanskje være enklere å følge med dersom man også har et kart å se på.
Comments are closed.