Mange plukket poster i Gumpedalen

Postplukk i Gumpedalen var et turorienteringsopplegg med «historiske» poster som ble gjennomført i forbindelse med markeringen av 200 år med fast bosetting i Gumpedalen og ved Skøvatnet.

20 poster med ulik vanskelighetsgrad ble satt ut i området fra sørenden av Skøvatnet til nesten ved Steinora innerst i Gumpedalen. Hver post ble plassert på et sted med sin egen lille historie. Dette kan illustreres ved å bruke post 3 som eksempel. Posten lå på en plass som kalles Sørnesset ved Skøvatnet.

Post nummer 3 på Sørnesset. Klikk på kartet for større visning.

Der bomba slo ned dannet det seg et tjern. Klikk på bildet for større visning.

 

 

 

 

 

 

 

Historiene til den enkelte post ble gjengitt på et oppslag satt opp ved postene. Se alle postoppslag via lenkene litt lenger ned.

Postene var gradert slik: Lett (5 poeng per post), Middels (10 poeng per post) og Utfordrende (20 poeng per post). Fant man alle 20 poster oppnådde man like mange poeng som antall år det har vært fast bosetting i Gumpedalen og ved Skøvatnet, dvs 200.

Det var mulig å vinne en flott medalje hvis man oppnådde nok poeng. Poengkravene varierte ut fra hvor gammel man var:

  • T.o.m. året man fyller 16: 100
  • F.o.m. året man fyller 17 t.o.m. året man fyller 64: 175
  • F.o.m. året man fyller 65: 100

Deltageroversikten viser dette:

Antall deltagere som har funnet minst en post: 41

24 personer fant alle 20 postene:
Rolf Andersen, Helene Aspevoll, Lona Renate Berg, Linda Bergli, Lisbeth Fossbakk, Morgan Gjeitanger, Silje Westgaard Hansen, Sara Kolstad, May-Britt Kristiansen, Ragnhild Winther Lyshaug, Asgaut Løkse, Guri Olavsdatter Løkse, Siw Solbakken Løvaas, Ersin Senol, Kine Svendsen-Senol, Lene Svendsen, Eirik Arne Sørensen, Hans-Martin Vaeng, Jon Helge Vaeng, Jorun Westad, Gunn Westgaard, Wilfred Westgaard, Tove Westgård og Bente Skipenes Østrem. Av disse må spesielt trekkes frem Ersin Senol som er bare 5 år.

31 personer klarte poengkravet til medalje:
Arnfinn Andersen, Rolf Andersen, Helene Aspevoll, Lona Renate Berg, Linda Bergli, Lisbeth Fossbakk, Hanne Fredriksen, Morgan Gjeitanger, Silje Westgaard Hansen, Arvid Johansen, Sara Kolstad, Ida Bergli Korneliussen, Johan Bergli Korneliussen, May-Britt Kristiansen, Ragnhild Winther Lyshaug, Asgaut Løkse, Guri Olavsdatter Løkse, Siw Solbakken Løvaas, Irene Østrem Sandve, Teodor Sandve, Ersin Senol, Kine Svendsen-Senol, Lene Svendsen, Eirik Arne Sørensen, Hans-Martin Vaeng, Jon Helge Vaeng, Jorun Westad, Gunn Westgaard, Wilfred Westgaard, Tove Westgård og Bente Skipenes Østrem

Medaljer er bestilt og vil bli delt ut ved en passende anledning. Medaljevinnerne vil bli kontaktet direkte.

Skal tro om noen oppdaget at vi hadde lagt inn en spesiell vri i kodingen av postene? 🙂 Bokstavkodene på postene, fra 1 til 20, var disse: BO, SE, TT, IN, GI, GU, MP, ED, AL, EN, OG, LA, NG, SS, KØ, VA, TN, ET, OG, SÅ. Ved å sette de ulike bokstavene sammen får man denne setningen: BOSETTING I GUMPEDALEN OG LANGS SKØVATNET OGSÅ

Postplukk i Gumpedalen kom i stand etter at vi ble kontaktet av de som stod bak 200-årsmarkeringen for Gumpedalen og Skøvatnet. Vi hadde i utgangspunktet ikke tenkt å sette ut turorienteringsposter i området, men ga straks positiv respons når forespørselen kom. Erfaringene med Postplukk i Gumpedalen ble svært gode. Historieturorientering som dette i praksis var, var både artig og lærerikt å arrangere. I tillegg har vi fått mange gode tilbakemeldinger. En deltager skriver dette i en e-post til oss: «Superfint tilbud til oss som liker å gå på O-post jakt. Flott å få lese om små og store historier, gjennom 200 år». En annen deltager skriver dette: «Dette var moro å prøve seg på. Håper det blir noe lignende en gang senere. Mange nye og fine plasser i Gumpedalen,og områdene rundt oppdaget. Og en skikkelig spark i baken for å komme seg ut å gå i skog og mark». 

Noen bilder fra Postplukk i Gumpedalen:

Post nummer 4 ved Hanseskjæret. Her skjedde det en tragisk ulykke da Hans Benjaminsen, som hadde vært gift i åtte dager, druknet da han reddet søsteren fra å drukne. Selve skjæret kan skimtes ute i vannet litt til venstre i bildet. Les historien her.

Utsikt fra starten av Synnerdalen nært post nummer 5. Skøvatnet og Børingsfjellene ses i bakgrunnen.

Mektige Gumpedalen fotografert nært post nummer 9 som lå på Reingjerdhaugen. Midt på bildet ses Durmålstinden.

Utsikt mot Skøvatnet fra post nummer 12 som lå på St.Hanshaugen ved Solbakken. I bakgrunnen ses Snøfjellet til venstre og Rundfjellene til høyre.

Hans-Martin Vaeng og Appia har vært ved post nummer 15 og vasser over vaet som har vært med på å gi opphav til etternavnet Vaeng.

Post nummer 20 var plassert ved Bamsebo innerst i Gumpedalen nesten ved Steinora.

Stengt for kommentarer.