Skattejakt i Brøstadbotn

Sørreisa O-lag ble tidligere i høst forespurt av Dyrøy kommune om å lage en aktivitet for elevene i forbindelse med skolenes høstferie. Dette sa vi selvsagt ja til, og i dag ble det arrangert skattejaktorientering i Brøstadbotn.

10 elever møtte opp, samt en forelder og tre lærerstudenter. Første del gikk innendørs på Nordavindshagen/Arvid Hanssen-huset. Her fikk elevene en kort innføring i hva orientering handler om gjennom tale og lysbilder samt en videofilm.

Det ble blant annet snakket om hva et kart er. Vi ba elevene forestille seg at de satt oppe under taket og så rett ned, og så skulle de tegne det de så. Resultatene ble bl.a. disse tre tegningene:

Tegninger av undervisningsrommet slik det ser ut ovenfra, tegnet av tre av elevene. Ved en glipp tok vi ikke bilde av rommet, men tegningene stemmer på en prikk.

Da elevene var ferdig å tegne fikk de vite at det de nettopp hadde gjort var å lage et kart i form av et kart over undervisningsrommet. De fikk deretter se dette lysarket og spurt om de kjente igjen bygningen, og det gjorde de med en gang:

Elvetun skole i Brøstadbotn sett fra luften og gjengitt på orienteringskartet «Elvetun skole» utgitt av Midt-Troms friluftsrråd og Troms O-krets.

Etterhvert ble det tid for å gå ut og gjennomføre det som var dagens hovedaktivitet, skattejakt ved hjelp orrienteringskart og poster:

Elevene valgte å dele seg inn i ei jentegruppe på seks jenter og ei guttegruppe på fire elever. Start var ved ballbingen ved Elvetun skole.

De siste instruksjoner gis til en skattejaktivrig gjeng.

Første post var ved et basketballstativ, men det fikk ikke elevene vite, I stedet fikk de et kart som så slik ut, med tekst på baksiden som ga hint om hvor posten lå:

Så bar det avgårde for guttegruppa først, og jentegruppa cirka fem minutter etterpå.

Guttene ved første post som var et basketballstativ.

Jentene fant også første post uten problemer.

Guttene nærmer seg 7.- og siste post. Der lå det informasjon om hvor skatten var gjemt.

Siste karthenvisning om hvor skatten ligger.

I dag måtte man «trø i graset» for å finne skatten.

Jentene har vært på 7. post og nærmer seg området hvor skatten ligger.

Guttene leter etter skatten.

Jentene har også funnet frem til området der det skal befinne seg en skatt.

Fornøyde gutter har funnet skatteskrinet. Det er ikke viktig hvordan skrinet ser ut (i dag var det en matboks) men hva som er inni.

Og det som var inni skatteskrinet var gullpenger. Riktignok laget av sjokolade, men det spiller ingen rolle. Guttene var storfornøyde med funnet.

Også jentene hadde både kartferdigheter og skattesansene i orden og fant skatteskrinet.

Gullpenger var det også i skatteskrinet som jentene fant.

Etter å ha funnet skatten fikk alle skattejegere en velfortjent premie i form av medalje. Her er dektagerne bokstavelig talt i mål.

Flinke elever fant alle ledetråder i form av poster og fant til slutt skatten. Skattejaktkartet så slik ut i sin helhet.

Sørreisa O-lag vil med bakgrunn i dagens skattejakt bl.a. konkludere med følgende:

  • Elevene imponerte både innendørs og utendørs med sin kartforståelse.
  • Elevene syntes orientering var kjempeartig.
  • Vi burde hatt flere øvelser eller lengre skattejaktløype å tilby elevene da de gjennomførte skattejakten raskt og var sultne på mer.
  • Det er stort potensiale i Dyrøy kommune for orienteringsidretten. Sørreisa O-lag ønsker å bidra til at Dyrøyværinger blir med på orientering. Dette enten gjennom at de kommer til Sørreisa O-lag eller ved at vi bistår i arbeidet med å få opprettet egen orienteringsgruppe eller orienteringsklubb i Dyrøy. Videre vil vi kunne bistå med å få laget o-kart i Dyrøy.

 

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

Stengt for kommentarer.