Brøstadbotn IL, i et O-historisk perspektiv

Den 20. mai 2021 skal det arrangeres O-Jakt i Brøstadbotn, for første gang i O-jaktas historie. Da kan det kanskje være interessant for lesere å lese litt om O-sportens historie i Brøstadbotn, kart, løp og løpere. Brøstadbotn IL var medlem av Troms Orienteringskrets fra 1970 til 1980.

Den første som synes å ha deltatt på et O-løp for Brøstadbotn IL var Dag Østrem, som på Bardu ILs sitt ski-orienteringsløp den 19.april 1970 tok en andre plass i klasse eldre junior. Dag fortsatte å delta på løp dette året, og tok sin første seier i Gumpedilten den 13.juni 1970, arrangert av Skøelv IL i Straumen.

(Alle bilder i saken: Klikk to ganger på dem for størst visning)


Den neste som debuterer i O-løypa for Brøstadbotn IL er Trond Østrem. Han debuterer i Mellembygd IL sitt løp den 9.august 1970 hvor han tar en 10.plass i Gutteklassen. O-sporten synes å fenge flere fra bygda sånn at senere på året debuterer også Øystein Espenes og Ragnvald Storvoll. Det er tydelig at Dag har jobbet med rekrutteringen.

Dag får også mer og mere tak på løypelegging, og oppnår en 5.plass blant 38 deltagere i TrOK sin løypeleggerkonkurranse for 1970.

Dag og idrettslaget forbereder seg på fremtidige arrangementer i regi av idrettslaget i Brøstadbotn.

Den 8.august 1971 arrangerer så Brøstadbotn IL sitt første løp. Løpsleder og løypelegger er Dag Østrem.

Kart:

Resultatliste Brøstadbotn 08.august 1971

Dag fortsetter sin fine utvikling i O-løypa og tar flere seiere i H19-20.

Vi er kommet til 1972 og vi ser at på Stonglandseidet IL sitt løp den 22.mai debuterer Per Østrem i H43. Hele Østrem-slekta synes å være fascinert av O-sporten. Martin Bolle debuterer for Brøstadbotn IL på Silsand sitt løp den 15.juli.

Idrettslaget får sitt første ordentlige O-kart som rett og slett heter Brøstadbotn, og er kart nr 24 i Troms O-krets historie:

I 1973 debuterer Jan Agersborg, men fortsatt er det ingen damer fra bygda med.
Brøstadbotn IL påtar seg sitt (hittil) største arrangement ved at NNM stafett arrangeres her den 5.august 1973, dette kan du lese mer om i en egen artikkel her.

Vi er over til 1974 og idrettslaget arrangerer et kretsløp den 4.august på kartet som ble gitt to år tidligere.

Resultatliste Brøstadbotn 4.august 1974

Idrettslaget gir ut sitt andre kart som heter Finnlandsmoan og er i målestokk 1:10000.

I 1975 og 1976 er det fullt mulig at Brøstadbotn Il arrangerer løp, spesielt siden det ble gitt ut et nytt kart i 1974, men da O-arkivet har et hull for disse to årene, kan dette ikke verifiseres.

I 1977 synes O-aktiviteten i idrettslaget å være noe redusert, men laget arrangerer et nattløp den 23.september fra Finnlandsmoan, der nye debutanter for Brøstadbotn IL er Gunnar Bertheussen, Idar Ramberg, Arild Nikolaisen og Vidar Lillegård. Arild er vel den eneste som er aktiv den dag i dag, i dag løper han for Bardu IL.

Resultatliste Brøstadbotn 23.september 1977

I 1978 debuterer Odd Roar Jacobsen i O-løypa i Gumpedilten den 1.juli. Han synes å være den eneste som løper for idrettslaget dette året. Hans innsats medfører at Brøstadbotn IL tar en 20.plass i lagrankingen.

Til tross for mindre aktivitet gir idrettslaget likevel ut en oppdatert versjon av kartet Finnlandsmoan.


Dag er fortsatt involvert på kartsiden.

I 1979 deltar sporadisk Gunnar Bertheussen og Odd-Roar Jakobsen i H17-18, Dag Østrem i H21C og Per Østrem i H50. Odd A Bertehussen og Ole J Mikalsen debuterer i H12N den 2.september i KM på Laksvatn.

I 1980 er det ingen løpere fra Brøstadbotn å oppspore på resultatlister. Men de arrangerer et løp, et natt O-løp den 20.september. Resultatlister fra dette løpet er ikke å oppspore, verken i kretsen sitt arkiv eller i mitt eget. Løpet fant sted, det vet jeg, for jeg deltok !

Vi stopper historien her da Brøstadbotn IL meldte seg ut av kretsen etter sesongen 1980. La oss håpe at ved at Sørreisa OL arrangerer O-Jakt i Brøstadbotn vekkes interessen for orientering igjen i bygda, spesielt når det foreligger nye kart. Kanskje denne gang kan Brøstadbotn IL få jente-/dameløpere med for første gang i idrettslagets O-historie 🙂

 

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

Stengt for kommentarer.