Historietimen, O-Jakta for 10, 20, 30 og 40 år siden

O-Jakta er i full gang i Sørreisa, og da kan det være artig å se hvor O-jaktløpene er blitt arrangert tilbake i tid, med 10-års intervaller. Dessverre har jeg ikke klart å finne noen terminliste for 1971 så dersom noen har en slik liste; mail denne til artikkelforfatteren så får vi lagt denne ut.

Vi starter med 1981. Som det fremgår hette vi fremdeles SSOL, og arrangerte treningsløp i samarbeid med IL Pioner. Legg merke til at det ble arrangert et treningsløp i Sildvika, på Bjørga-kartet. For de som kjenner kartet eller området kan man ikke påstå at det akkurat er flatt…

 

I 1991 begynner vi å holde oss til tilnærmet «faste» arrangørsteder, der sesongdebuten var på Halsen på Forrøya. Klippetenger på alle postene var obligatorisk, nymotens greier med brikker var ennå ikke oppfunnet.

Legg ellers merke til at det har vært en 100% økning i startkontingenten for voksne fra 1981 til 1991, ved at denne har økt fra kr 5 til kr 10, dette er jo nesten horribelt :)!

 

 

I 2001 tror du ikke startkontingenten har fordoblet seg enda en gang, fra kr 10 til kr 20.  EKT- er blitt innført selv om noen løp tilsynelatende fortsatt blir arrangert uten disse «nymotens greiene.» Første løp fant sted på Nato-kaia, og selv om kartet var like lite som en stridsrasjon, var det fullt mulig å gå på generalbommer  !

 

I 2011 ser vi at løpene er godt spredt geografisk i hele kommunen. Legg merke til at jfr første løp er det tilsynelatende et viktig kriteriè for å bli en fremtidig verdensmester å arrangere et O-jakt løp, men det er mulig at dette forutsetter at O-jaktløpet må finne nøyaktig sted fra Vaskeriet, siden vi ikke kjenner til at andre O-jakt arrangører har klart å bli verdensmester, ennå.

Ellers var det jo spennende at selv i O-ferien var det satt opp løp, og her lurer jeg på om det var mange som deltok? Antagelig visste ikke arrangøren selv at han var arrangør.  Dette arrangementet/disse arrangementene bestod vel trolig for det meste av kombinert strand- og nattorientering, uten hodelykt, og uten full dekning på kroppen. Det kan vel hende at det var noen som kom hjem fra ferien, med selvpåført Sørreisa O-lags drakt på kroppen, rød, svart og hvit, avhengig av grad av dekning av klær på kroppen på stranda samt antall siffer i solfaktoren på solkremen.

Så til 2021-lista som finnes her O-jakt 2021. Det arrangeres løp både i Brøstadbotn og etter planene også i Gumpedalen. Styret har jobbet godt med å få på plass en interessant terminliste, og nedslagsfeltet utvides.

Hva har disse 10-års listene til felles; jo stabilt antall løp, gode kart, gode samarbeidspartnere og trofaste arrangører. Listene viser at Ragnvald arrangerte løp i 1981 og arrangerer også nå i 2021. Han arrangerte garantert i 1971 også, vi får se om vi klarer å spore opp denne listen.

Gled dere til O-jakta, skattejakten er i gang 🙂

Stengt for kommentarer.