«Slutt å drømme– ta en stolpe nær deg – i dag»

I 2020 har rundt 185000 nordmenn i rundt 110 kommuner deltatt i Stolpejakten. Nå satser de ansvarlige for konseptet på å få Stolpejakten inn i skoleverket. Dette og mer til kan man lese om i en pressemelding sendt ut 20. oktober:

Ny tillit fra Sparebankstiftelsen DNB
Stolpejakten får ny tillit fra Sparebankstiftelsen DNB i form av støtte på 4,11 millioner. Stolpejakten er et eventyr med plass til enda flere, sier Bernt Bjørnsgaard, styreleder i foreningen Stolpejakten. Etter oppstarten i 2014, med rot i NTNU- og orienteringsmiljøet på Gjøvik, har det i 2020 gått 185 000 nordmenn rundt i 110 kommuner for å samle stolper. Ekstra gledelig er det at 22 % av stolpejegerne er i aldersgruppen 10-20 år, og det betyr at det i dag er 40.700 unge og ivrige stolpejegere.

Lavterskel

Vi er verdensmestere i å skape lavterskelaktivitet med minimalt med administrasjon, sier Bjørnsgaard og legger til at stolpejakten er helt avhengige av lokale arrangører. Vanskelighetsgraden er en nøkkel. De grønne stolpene kan du likegodt finne utenfor biblioteket i Groruddalen som utenfor matvarebutikken på Ylvingen, disse kan nås med barnevogn og rullestol. Vanskelighetsgraden følger internasjonale fargekoder der rød og svart er så vanskelige at vi snikinnfører læring om kartforståelse, ler Bjørnsgaard, som selv er verdensmester i orientering. Stolpejakten har, kanskje uten at vi forstod det helt selv, klart å knekke en kode som heter hverdag, nærmiljø og lavterskelaktivitet, uten bruk av kampanjer eller store organisasjonsledd. Alt vi gjør er å legge til rette for å sette opp stolper.

Nye prosjekter og kvalitet
Nå utvikler vi, takket være støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, Stolpejakten videre. Vi er skalert for 60.000 brukere, mens vi nå er 185.000. Den digitale grunnmuren må forsterkes, og vi gleder oss til å gjennomføre et prosjekt som vi kaller uteskole. Vi ønsker å løfte Stolpejakten mer inn i undervisningen og tar utgangspunkt i læreplanverket som har tre tverrfaglige temaer som berører sentrale samfunnsutfordringer. Vår app skal understøtte og legge til rette for læring innenfor disse teamene. Vi vil gjøre det enklere å være lokal arrangør av Stolpejakten, app’en vil få et løft og vi må tenke kvalitet i alle ledd, også på hvor stolpene utplasseres, fortsetter Bernt Bjørnsgaard engasjert.

Ta en stolpe nær deg – i dag
Vårt motto er: «slutt å drømme– ta en stolpe nær deg – i dag». Vi ser gjerne at det er stolper i alle farger i alle kommuner. Og vi tror over 185 000 stolpejegere er spente på neste års turmål, avslutter styreleder Bernt Bjørnsgaard.

– – –

Fakta om Stolpejakten i Sørreisa:

  • Antall deltagere i 2020: 324
  • Antall deltagere som fant alle 20 stolper: 146
  • Antall deltagere som fant minst 12 stolper (og som dermed er med i trekningen av premier): 206
  • Antall stolper funnet totalt: 5561
  • Gjennomsnittlig antall stolper funnet per deltager: 17
  • Lærere fra Sørreisa sentralskole har brukt Stolpejakten aktivt i undervisningen
  • Stolpejakten videreføres i 2021. Den vil bli delt inn i to perioder, der stolpene i første periode vil være plassert på «Nordsia», mens de i andre periode vil være plassert på «Sørsia». (Med «Nordsia» og «Sørsia» menes områdene på hver side av Reiselva/Reisvatnet).
Stengt for kommentarer.