NNM-intervju: Bård Fyhn

Klar for siste etappe under Jukola i 2012. (Foto: Privat)

Kan det bli en mesterskapstittel til en av Sørreisa O-lags egne løpere under NNM? Ja, hvis orienteringen klaffer for løpssterke Bård Fyhn. Den 37-årige doktorgradsstipendiaten ved Norges handelshøyskole (NHH) i Bergen, som før han begynte på NHH hadde en 15-årig karriere som offiser i Sjøforsvaret, tok to NNM-titler i henholdsvis H 17-18 og H 19-20. Så ble det 14 års avbrekk før han gjorde et dundrende comeback under NNM i Harstad i 2016 med sølv i H 21 på langdistansen.

– Jeg hadde også et par topp-20 plasseringer i junior-NM som jeg var veldig fornøyd med. Det ble litt lite orientering etter at jeg flyttet sørover i 2002, så det er ikke mye å banke i bordet med. Men husker sisteetappen på Jukola i 2012 som mitt kanskje beste enkeltløp. Å løpe Sørreisa O-lag forbi klubbene fra Bergen var moro.

Hvordan er formen, og hvor mye trener du?

– Løpsformen er god, bedre enn på lenge. Jeg har fått kontroll på skader som har plaget meg i mange år. Med tre barn i barnehagealder og mye jobb blir treningen litt for ofte nedprioritert. Men jeg har lovet meg selv å få tre løpeøkter i uka. Ikke den store mengden, men når først løpeskoa er på blir det til gjengjeld gjerne langturer i terreng. Største målet i år er fjelløpet Rett Vest (45 km), helga etter NNM.

Bård med eldstejente Sunniva. (Foto: Privat)

Hva er dine styrker og svakheter innen orientering?

– Løpinga er definitivt min styrke. Det o-tekniske er ikke vedlikeholdt siste 20 åra. Orientering på Vestlandet er noe ganske annet enn nordpå. Krattskog og einebusker opp til øra falt liksom aldri i smak når en er vant med myrene og bjørkeskogen i Sørreisa. Men mini-comeback som Jukola 2012 og NNM 2016 har jo vist at kartet fortsatt stemmer sånn tålelig bra med terrenget.

Hvilke forhåpninger har du til årets NNM?

– Sugende langstrekk over myr og hei, da skal jeg kose meg. Plasseringsmessig går det som det går, jeg er vel i beste fall en outsider. Jeg skulle egentlig vært på OL i Japan og ellers jobbet i Vancouver for tiden. NNM blir et Korona-plaster på såret. Og det blir sikkert minst like minnerikt 🙂 .

Bård Fyhn (ytterst til høyre) takker Sørreisa O-lag for at idrettsinteressen ble vekket mens han vokste opp. Her er klubbens løpere fotografert under NNM i Harstad i 2016. (Foto: Arkivfoto)

Annet du vil si?

– Å støtte opp om Sørreisa O-lag sine arrangement er en viktig motivasjon for meg. Ildsjelene i klubben har gitt meg utrolig mye og bidratt til viktig mestring og idrettsglede i ungdomstiden. De har mye av æren for at jeg, med foreldre som ikke var interessert i idrett, er blitt den idrettsfanatikeren jeg er. Det tenker jeg mye på når jeg nå selv er far og trener i det lokale idrettslaget. Takk!

Fakta om Bård:

  • Navn: Bård Fyhn
  • Alder: 37
  • Bosted: Bergen
  • Yrke: PhD stipendiat ved Norges Handelshøyskole
  • Klubb: BFG Bergen Løpeklubb, Sørreisa O-lag
  • Tidligere klubber: Mange pga mye variert aktivitet
  • Vant NNM i H 17-18 i 2001 og i H 19-20 i 2002
  • Ble studentnorgesmester i motbakkeløp i 2011
  • Kåret til Nordens beste idrettskadett (militær idrett) i Nordisk Kadettstevne 2005 i Fredricia i Danmark og i 2006 i Oulo i Finland

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

Stengt for kommentarer.