SSOL/SOL 50 år: Mysteriet om «Stafetten ingen kunne huske» DEL 2 og løsning

Mysteriet om «Stafetten ingen kunne huske» DEL 2 og løsning
Ekte O-k(t)rim fra 70-tallet

Tiden går og Cold Case-gruppa jobber iherdig med stafettmysteriet. Det tikker inn følgende mail fra Bengt Rentesatsen:

» En artig historie – og en bekreftelse på det første bildet med stafettstart i Bakken; det er fra NNM Barstad 1972.Jeg var bare tilskuer, men Bålselv hadde herrelag med Toddmar Eriksen – og han ventet vi leeenge på.

Tilslutt kom det en kar nederst i bakken, der Toddmars kone Prisgitta antydet at det var vel Toddmar. Nei mente fattern, han har jo sjegg han som kommer der. Hvorpå Prisgitta tørt repliserte: «Han Toddmar har vært så lenge ute at han kan godt ha fått sjegg!»»

Bengt fastslår altså at bildet med hvitt startseil, i del I, var fra Barstad. Men vi er ikke noe nærmere løsning på selve stafettmysteriet.

 

Tore Lillestrømkiller som iflg bildene vitterlig var på åstedet, melder seg som vitne:

» Herlig Mr Waterfield 🙂

Ramler du over noen orienteringsbilder meg meg, så vil jeg gjerne ha en kopi av dem. Det var jævlig gøy, sjøl om løpsfarta mi i skogen alltid hadde en konsekvens – bom, bom og atter bom 🙂

Eirik(1961) og Frode(1960) var vel de beste fra SSOL i min klasse, og hevda seg bra på krets- og landsdelsnivå 🙂 «

Tore melder seg som vitne, ikke for å bekrefte seansen, men for å bestille flere bilder fra andre mysterieløp. Jeg lover han å fremskaffe dette, når jeg får tak i dette, bl.a skal Ole Kristian Capsloser se om han finner bilder når han tar seg en tur hjem til Sydreisen i neste uke.

(Som en tilleggskommentar til Tore til det han skriver om bomming; vi i Cold Case-gruppa er i hvert fall glad for at han ikke bommet den 26.10.1986 i det 74.minutt i en annen begivenhet når han var på et stort nasjonalt løp med fellesstart i Oslo..)

 

Ca kl 12.48 tikker det inn en ny mail, denne gang fra Geir Bomsen, som vi har plassert på åstedet i forrige episode:

» Hei

> Tror ikke det er meg🤭🤭 «

Geir hevder altså at personen på startstreken med nummer 3 på brystet i forrige episode, ikke er han. Jeg blir usikker, kan jeg ha sendt mail til gal Geir, til Geir Anger i stedet for til Geir Bomsen? Jeg sender han en oppfølgingsmail:

«Ho, ho artig mysterie. Eirik sier at han med startnummer 3 er du, men du kjenner deg best selv 🙂 Men er du sikker på at det ikke er deg? Ja, altså min mail er kommet til deg Geir, broren til Storbjørn og Marit Hanne? » 

Geir bekrefter at han er rette Geir. Jeg er forvirret, her hevder et påstått vitne, og samtidig sjefsetterforskeren, altså Eirik O-øks, at bildet er av Geir Bomsen. Men Geir nekter for at det er han. Forsøker vitnene å korrumptere hverandre, for å komme unna med at husken begynner å bli dårlig hos disse? Men Eirik er jo min sjefsetterforsker, han må jo snakke sant?

Jeg forespør Tore Lillestrømkiller om han kan bekrefte at lysluggen med startnr 3 er Geir. Svaret kommer prompte:

» Javisst er det han😀»

Da er indisie-rekka såpass sterk at jeg velger å overprøve Geirs utsagn om at det ikke er han, de andre kjenner han bedre enn han selv ! Kanskje det kan være noe med at også han bor i, eller i umiddelbart nærhet av No-lia, Leif Øvstilia benektet jo også at et av bildene var av han, i forrige episode. Kanskje det er derfor det heter No-lia?

Etterforskningen står i stampe, hvilke etterforskningssteg skal man nå ta. Det er heldigvis ikke krypt-O-valuta involvert så man slipper å begynne å blande stifteklemmercoins og andre O-valutaredskaper inn i bildet. Jeg tar kontakt med kriminaldentist Ragnvald Barkebilleboggli, han må jo vite noe? Det må jo ha vært noen voksne som var sjåfører fra Sydreisen til Korroderthøgda. Ja, dette var før H17C-klassen, dvs sjåførklassen kom, men likevel, på den tiden må det jo ha vært en H17Se-klasse, altså sjåfører eller andre som var med på løpene for kun å Se?

Før jeg får svar fra Ragnvald Barkebillebogli, dukker det opp både en mail og en sms fra Odd Fjordstoga:

« Hei

Ja, dette tuller virkelig på seg….

At bildene er tatt på Korroderthøgda er jeg nå temmelig sikker på.

Mitt tips er at Rule arrangerte en «ekstrastafett» søndag 27.08.1972, dagen etter BOIF sitt kretsløp lørdag 26.08.1972.

Ved KM stafett 25.06.1972 som Rule arrangerte i Hønsvika var det nemlig en feil i noen gutteklasser slik at disse måtte annulleres !

Les vedlegg.

Jeg tror vi sier CASE CLOSED !!!

Odd»

Odd Fjordstoga har nemlig gravd i sitt hemmelige arkiv og frigjør nå et hemmeligstemplet dokument, der fristen for frigivelse gikk ut i 2002. Men ingen har hittil hatt bruk for dokumentet, før nå. I det hemmeligstemplede dokumentet står det at det var noen feil i arrangementet i stafetten i Hønsvika i 1972, bl.a i gutteklassen :

Det frigitte dokumentet under:

Kan dokumentet ha vært sperret så lenge for at Rule Tromsø ikke ønsket at andre løpere skulle vite om feil i arrangementet før mange, mange år etterpå? Men da skal Rule Tromsø vite at dette kan skje selv den beste, det er ikke mange år siden en klubb i Troms hadde en nullbukk, ja altså ikke en kastrert geitebukk, men en startbukk midt i løypa. Med det resultat at når man kom dit etter et perfekt løp gikk du i svart eller du ble nullet ut for å si det på en annen måte, det perfekte O-løpet ble strøket med et brikketrykk.

Tilbake til Cold Case-mysteriet. Dokumentasjonen fra Odd Fjordstoga er såpass overbevisende at Cold Case-gruppa anser mysteriet som løst, vi trenger ikke å ta kontakt med Lars Tause for å bringe caset inn i Ankermannsretten. Løsningen på mysteriet er altså følgende:

Bildene er fra en erstatnings- KM stafett for gutteklassen den 27.08.1972 på Korroderthøgda, der den opprinnelige KM stafetten i Hønsvika den 25.06.1972 ble annullert.

På avisutklippet fra Hønsvika ser vi for øvrig Jan AsBJØRN som løper for JERVEN. Han ser faktisk lur ut som en REV der han legger ut på siste etappe med GAUPEblikk. Og de som har møtt han i skogen sier at han på den tiden løp som en ELG i skogen på sine raske HJORTe-føtter.

Vi lar dyreverdenen ligge, det er tross alt krimin-O-logi vi holder på med.

At den nye stafetten for gutteklassen ble arrangert på søndag den 27.08.1972 på Korroderthøgda stemmer veldig bra med de pentkledde menneskene på bildene i Del 1, som ble kommentert bl.a av Inge Falkeblikk og meg. Det var jo søndag !

Som en avslutning på caset legger vi ved kartet som den nye gutte-stafetten ble arrangert på søndag den 27.08.1972 på Korroderthøgda. Kartet ble utgitt i 1969. Øvrige kart over området ble først gitt ut i 1974.

Til slutt en STOOR takk til alle bidragsytere til denne krimserien, og en spesiell takk til Eirik O-øks og Odd Fjordstoga, der førstnevnte bidro til å dra dette Cold caset frem i lyset, og sistnevnte som bidro med løsninga på mysteriet.

Vi sier som Odd i mailen; case closed J

Cold Case-gruppa ved Mr Waterfield

Pseudonymer/Ordliste:
Arvid O-hansen: Arvid Johansen
Dole Lovesen: Ole Ovesen
Dunder Gunder: Gunder Gabrielsen
Eirik O-øks: Eirik Sørensen
Frode Kjappfot: Frode Mikalsen
Geir Bomsen: Geir Johnsen
Gerald Veitalt: Gerald Lind
Henry Svartkolle: Henry Lyshaug
Inge Falkeblikk: Inge Falch Olsen
Kjell Sprell: Kjell Nordahl
Leif Øvstilia: Leif Gulbrandsen
Mr Waterfield: Hans-Martin Vaeng
Odd Fjordstoga: Odd Fjordheim
Ole Kristian Capsloser: Ole Kristian Lundberg
Pål Nordgrind: Pål Sørgjerd

Stig Nordgrind: Stig Sørgjerd
Tore Lillestrømkiller: Tore Rismo

Stein ØstreVestre:  Stein Johansen

Bengt Rentesatsen:  Bengt Haugen

Toddmar Eriksen:  Oddmar Eriksen

Prisgitta :  Birgitta Eriksen

Storbjørn:  Torbjørn Johnsen

Marit Hanne: Hanne Marit Johnsen

Ragnvald Barkebillebogli: Ragnvald Barkli

Lars Tause: Lars Fause

Barmarksfossen: Bardufossen
Barmbotn:  Brøstadbotn
Barstad:  Harstad
Dyrefjell:  Myrefjell
Hauktippen: Mauktippen
Hønsvika:  Tønsvika
Korroderthøgda: Rustahøgda
Limbostad:  Gibostad
Rule Tromsø: BUL Tromsø
Smaltarmeidet: Breivikeidet
Småsteinnes: Storsteinnes

Tuslamoen: Rislamoen

No-lia: Nordlia

Bålselv: Målselv

Sydreisen Midtisentrum Skole : Sørreisa Sentralskole

Huldrer i snusen:  Ugler i mosen

Nordisk Orienteringskrønike: TrOK sitt resultatarkiv

Dementregisteret: Jubileumshefte Troms Orienteringskrets 1958-2008

 

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

Stengt for kommentarer.