SSOL/SOL 50 år: Mysteriet om «Stafetten ingen kunne huske» DEL 1

Mysteriet om «Stafetten ingen kunne huske» DEL 1
Ekte O-k(t)rim fra 70-tallet

Historien starter da undertegnede, Mr. Waterfield, sitter og strever med jobbmysterier, det samme dag ut og dag inn, intet spennende og nytt skjer. Da tikker det plutselig inn en mail fra Eirik O-øks, en forhenværende stjerne-O-løper på første halvdel av 70-tallet.

Han skriver følgende:

«Hei. Fant noen bilder fra et NNM. Førstelaget med Ole Kr Capsloser, Stig Nordgrind + Pål Nordgrind vant. Andrelaget kom på delt 3.plass (Eirik O-øks, Leif Øvstilia og Frode Kjappfot). Ser ut som om vi deltok med 4 guttelag. Øvrige: Geir Bomsen, Kjell Sprell, Henry Svartkolle og Tore Lillestrømkiller. Tror dette er fra 1973. Mvh Eirik»

Jeg blir helt satt ut av mailen, endelig skjer det noe spennende og meningsfylt i tilværelsen. Jeg hiver med rundt og sjekker mine permer med Nordisk Orienteringskrønike, og får bekreftet via Gerald Veitalt sine nedtegnelser i hans egen historikk om SolSiden O-lag(SSOL)  at joda, i 1972 stemmer det Eirik O-øks skriver med fakta, NNM i Barstad. Men årstallet stemmer ikke, Eirik sa 1973! Jeg tar så og sjekker et bilde i Troms Orienteringskrets sitt dementregister, og da skurrer det enda mer. På bildet fra dementregisteret fra NNM i Barstad er startseilet hvitt, mens på Eirik sitt bilde er målseilet rødt.

Eirik sitt bilde under:

 

Start- og målseilet er som oftest ikke samme seil, noe annet ville være unaturlig, men det er noe mer som ikke stemmer. På bildet fra dementregisteret ser det også ganske bratt ut ved arenaen, mens på Eirik sine bilder er ting flatt!

Jeg sjekker så i Nordisk Orienteringskrønike siden Eirik sier 1973, om bildet kan være tatt fra NNM Stafett i 1973 som gikk i Barmbotn. Men på resultatlistene fra NNM Stafett i Barmbotn finner jeg ikke Leif Øvstilia,og han er vitterlig på bildene fra Eirik. Akkurat da ringer faktisk Leif Øvstilia til meg om noe annet, og jeg får sjansen til å spørre han om bildene. Etter å ha snakket med Leif begynner jeg å tenke på at kanskje Leif virkelig burde vært skrevet inn i dementregisteret, sånn på ordentlig, han husker ingenting, og kjenner ikke seg selv igjen en gang. Han sier at han et øyeblikk lurte på om det kunne være Dole Lovesen som var på bildet, og ikke han. Men etter å ha fundert litt kom han likevel til den erkjennelse at det måtte være han selv.

Vel, det ble ingen hjelp fra Leif Øvstilia, og jeg spiller ballen tilbake til Eirik O-øks om at på bildene ser det ut som om det er folk fra Rule Tromsø som er arrangører. Bl.a kjenner jeg igjen Odd Fjordstoga. NNM 1974 gikk i Tromsø, kunne bildene være fra NNM Stafett på Smaltarmeidet? Nei, resultatene herfra stemmer ikke med Eirik sine fortegnelser. Leif Øvstilia løp dessuten i voksenklassen i 1974, han hadde begynt å få myrull mellom begge O-føttene.

Kunne bildene være fra KM Stafett i Hønsvika i 1972, og ikke fra et NNM? Nei, igjen faller hypotesen i grus. Leif Øvstilia er heller ikke på resultatlista fra Hønsvika-KMet.

Jeg sender så en mail til Eirik O-øks om at jeg håper det er ok at jeg involverer alle de andre veteranene i SSOL pluss folk fra Rule Tromsø, mysteriet SKAL løses. Jeg sender en etterlysning via FBI(Fatale Bommers Interesseforening), Interpol(Internasjonaliteter På O-Løp) og CIA(Casanovas In Action) sine kanaler til Arvid O-hansen, Tore Lillestrømkiller, Ole Kristian Capsloser, Odd Fjordstoga og Inge Falkeblikk. De to sistnevnte fra Rule Tromsø.

Før vi går videre med mysteriet må vi la leserne se de berømte bildene, der mysteriet er om hvor de stammer fra, eller ikke hvor (blir verifisert lenger ned i historien), men når og i hvilken anledning. Bilder er presentert i random rekkefølge.

Leif veksler med Frode

 

På startstreken, fra venstre: Pål(1), Eirik(2), Geir(3), Henry(4)

 

 

Frode på tur mot mål

 

Fra venstre: Frode, Geir, Eirik, Henry og Kjell

 

Odd gir kart til Ole Kristian

 

Stig på tur mot mål på vinnerlaget

 

Ole Kristian veksler med Stig

 

Frode og Tore

 

Leif, Frode og Eirik

 

Etterforskningen pågår videre, og jeg begynner å lure på om jeg skal koble inn Spagata Frisbee, men tenker så at da må vi vente en fire-fem episoder før vi får løsninga, og dette kan vi ikke vente på. Jeg lar være å kontakte Spagata.

Så dukker det opp en mail fra Ole Capsloser, som er den første som ymter frampå at kanskje befinner vi oss mere sentralt i Troms, eller rettere sagt mere Midt i Troms:

 « Hei
Har granska bildene ennå mer, kan det være fra et løp oppe på gården som ble benyttet en del ved Barmarksfossen?  Usikker på om Rule  hadde noen interesser i den eller om det var idrettskretsen.

Husker at Pål, Stig og jeg sprang noen stafetter etter suksessen  i Barstad 😊 Mener det var en KM stafett

Mvh
Ole Kristian «

Jeg tenker på dette og får i mellomtiden en sms fra Odd Fjordstoga, som sier at det ser ut som om Dunder Gunder er den som står ved innkomsten og tar inn kart. Odd sier også at startnumrene er de samme som ble brukt på KM Stafett i Hønsvika i 1972. Men Odd får ikke omgivelsene på bildene til å stemme med Hønsvika.

Jeg finner nummeret til Dunder Gunder ved å søke på nett, og sender han en sms om mysteriet, samt ber om hans mailadresse. Han svarer raskt, oppgir mailadresse, og jeg kan maile han et resymmè av etterforskninga.

Dunder Gunder svarer så i mail:
« Ikke mye hjelp å få her – «karthusken» er borte. Men ser att jeg og Odd  er medarrangører. Et Rule-arrangement, sannsynligvis 1972.
God jakt videre på informasjon.

Gunder»

Når to av arrangørene (Odd og Dunder Gunder) ikke husker stafetten, og heller ikke flere av deltagerne, begynner jeg å ane huldrer i snusen, og skjønner at dette mysteriet kan bli en nøtt å knekke. Men  jeg gir ikke opp! Eirik O-øks er nå med i etterforskningsteamet som sjefs-speider, han var tross alt den som satte mysteriet i gang.

Eirik O-øks sender en mail som snevrer inn ettersøksområdet enda mere:

« Hei
Kan den stafetten være fra Korroderthøgda? Ser at vi har en pin på jakkene så det er nok ikke fra NNM i Barstad. Fant nemlig bronsemedaljen, se bilde.

Men husker at vi fikk en delt stafettbronse en gang. Tror Ole Kristian mistet capsen underveis i løpet da han er uten caps i vekslingen.
Kan det ha vært en stafett som ble annullert og arrangert på nytt av Rule Tromsø på Korroderthøgda?
Mvh Eirik»

Og jammen ta i løpet av en 5 minuttes periode tikker det inn mailer fra tre andre også som bekrefter åstedet:

Mail fra Inge Falkeblikk:
« Hm – det det var ikke lett.

Umiddelbart ville jeg ha tenkt på Barmarksfoss-området, siden det ser litt «forsvarsaktig» ut med det brune bygget og fortballbanen foran?

Har ikke noe godt svar, dessverre.

Lykke til med gravingen 🙂

Inge «

 

Mail fra Arvid O-hansen:
« Den brune bygninga meine eg er det gamle samfunnshuset på Korroderthøgda, så det er nok der.
Arvid»

 

Mail fra Tore Lillestrømkiller:
« Artige bilder.
Dette er på Korroderthøgda – ingen tvil. Bilde nr 5 viser Hauktippen, Storhauken og Dyrefjell i bakgrunnen, og bilde nr 3 (Stig Nordgrind???) viser det gamle samfunnshuset på Korroderthøgda.»

 

Jeg kobler også inn Statens O-vesen med Stein ØstreVestre, men får raskt svar fra han:

«Her er jeg blank – det var før min o-karriere startet.

Men ganske sikker på Korroderthøgda ut fra bildene. Og årstall sånn rundt 72-73 passer også ut fra antatt alder på de jeg kjenner igjen på bildene

 

Så spiller Odd Fjordstoga inn en hypotese som må etterforskes nærmere:

» Hei igjen.
20.08.1972 ble KM ind. arrangert av Limbostad. Her ble 4 klasser annullert og for disse klassene gjaldt kretsløpet på Korroderthøgda
26.08.1972 som KM.
Men bildene er jo tydeligvis fra stafett !
Etter omgivelsene ser det ut til at de faktisk er tatt på Korroderthøgda og at det er Rule som er arrangør !
Her er det noe rart…….
Kan Rule ha arrangert stafett parallellt med BOIF(Barmarksfoss Omegn IdrettsForening) sitt kretsløp ?

Odd «

Dette må sjekkes i Nordisk Orienteringskrønike, men før jeg konkluderer på dette etterforskningssteget, får jeg en ny mail fra Inge Falkeblikk, etter at jeg kommer med en bemerkning om at det var påfallende hvor mange fjonge og oppdressede tilskuere det er på noen bilder.

« Det er dessverre altfor sjelden å se dress- og slipskledde herrer på tribunene for tiden  😊»

Og her må vi være enige.

Tilbake til Odd Fjordstogas innspill. Jeg sjekker resultatlistene fra løpet på Barmarksfoss den 26.08.1972:

og finner at nesten alle deltakerne på den mystiske stafetten løp dette individuelt-løpet. O-løpere er supermennesker, men at de kan løpe 2 løp på samme tid samtidig, og uten å huske dette, nei dette er altfor usannsynlig. Odd sin teori legges til side.

Etterforskningen spinner videre, og Eirik sender meg en ny mail:

« Hei
Når eg ser på alderen til dem på 1. og 2. laget kommer eg fram til følgende.
Stig og Ole Kristian: Født 1957
Leif: Født 1958
Pål: Født 1959
Frode: Født 1960
Eirik: Født 1961
Sannsynligheten er da stor for at stafetten (på Korroderthøgda) er fra 1973. SSOL må ha hatt gutteløpere født i 1956 hvis stafetten er fra 1972 ????
Ser på «premiebildet» at vi fikk en pin i premie. Fant en sølvmedaljepin det står KM på. Kan SSOL ha tatt dobbelseier i KM 1973 eller 1972?
Det er mulig at det kun var en gutter-16 stafett denne dagen.

Jenta som sitter i gresset når Stig passerer er det noe kjent med, men klarer ikke å plassere henne.
Mannen bak oss på premiebildet er det noe veldig kjent med, men klarer ikke å plassere han heller. Kan se om eg får til et google søk.

Ellers så kom eg på at eg sannsynligvis har et smalfilmopptak av en stafett, og det er sannsynlig at det er denne. Skal sjekke. Det går sikkert an å få til et opptak med mobiltelefonen hvis bare fremviseren virker.

Mvh Eirik «

Jeg responderer så til Eirik at jeg bestemt mener at Stig er født i 1956, siden han finnes her på et klassebilde fra Sydreisen Midtisentrum Skole fra 1972, der jeg dessuten mener han gikk i klassen til min søster Tulla.

Nordisk Orienteringskrønike viser også at KM Stafett 1973 gikk på Tuslamoen ved Småsteinnes og der hadde SSOL kun ett guttelag; Pål, Kjell og Ole Kristian. Det ble visst ikke medalje her. Så denne stafetten kan vi avskrive.

Jeg skriver også til Eirik at KM Stafett i 1972 ved Hønsvika kan det heller ikke være siden Leif ikke finnes på resultatlistene, her viser jeg til en link lenger opp.

Vi er likevel et skritt nærmere en løsning, siden vi avskriver flere og flere stafetter, eller for å si det på månevis; et lite skritt for etterforskningen, et stort skritt mot løsningen.

Jeg ber Eirik ta kontakt med Frode Kjappfot, hvor så Frode raskt responderer til Eirik:

« Hei!
Lurer på om det ikke er fra Barstad? Det var en fæl motbakke opp til mål. Jeg hadde ankeretappen og husker at jeg løp om kapp med en annen og at den motbakken var svintung. Vi ble dømt likt over mål og fikk delt tredjeplass. Tror det er den gangen. Mener det var KM… ?
Vh  Frode»

Eirik kommenterer:

« Hei
Det er nok NNM 1972 fra Barstad som Frode husker.
Det var litt av en prestasjon av Frode å komme likt med en som trolig var 4 år eldre.
Men bildene tror eg fremdeles er fra Korroderthøgda.
På bildet av Ole Kr med caps kan man se noen fjell i bakgrunnen. Tror det er Lårfjellet og Blåstindan.
Noen må vite om den opprinnelige guttestafetten fra KM i 72 i Hønsvika/Tromsø ble annullert.
Skal finne den smalfilmen som eg tror er fra denne stafetten og sjekke den ut i løpet av uka.
Mvh Eirik «

Nordisk Orienteringskrønike kan verifisere at det finnes resultatlister fra KM Stafett i Hønsvika(se link lenger opp), men verifiserer ikke om stafetten likevel ble annullert til tross for at det eksisterer resultater.

Men vent nå litt, Eirik skriver i mailen at det finnes en film fra stafetten, som kan løse mysteriet ! Han må bare få den frigitt fra Olitiet (Orienteringspolitiet) sitt bevislager først.

Kan vi være nær en løsning ??? Følg med, følg med i NESTE episode av Mysteriet om «Stafetten ingen kunne huske»

Pseudonymer/Ordliste:
Arvid O-hansen: Arvid Johansen
Dole Lovesen: Ole Ovesen
Dunder Gunder: Gunder Gabrielsen
Eirik O-øks: Eirik Sørensen
Frode Kjappfot: Frode Mikalsen
Geir Bomsen: Geir Johnsen
Gerald Veitalt: Gerald Lind
Henry Svartkolle: Henry Lyshaug
Inge Falkeblikk: Inge Falch Olsen
Kjell Sprell: Kjell Nordahl
Leif Øvstilia: Leif Gulbrandsen
Mr Waterfield: Hans-Martin Vaeng
Odd Fjordstoga: Odd Fjordheim
Ole Kristian Capsloser: Ole Kristian Lundberg

Pål Nordgrind: Pål Sørgjerd

Stig Nordgrind: Stig Sørgjerd
Tore Lillestrømkiller: Tore Rismo

Stein ØstreVestre: Stein Johansen

Barmarksfossen: Bardufossen
Barmbotn:  Brøstadbotn
Barstad:  Harstad
Dyrefjell:  Myrefjell
Hauktippen: Mauktippen
Hønsvika:  Tønsvika
Korroderthøgda: Rustahøgda
Limbostad:  Gibostad
Rule Tromsø: BUL Tromsø
Smaltarmeidet: Breivikeidet
Småsteinnes: Storsteinnes
Storhauken: Stormauken
Tuslamoen: Rislamoen

Sydreisen Midtisentrum Skole : Sørreisa Sentralskole

Huldrer i snusen:  Ugler i mosen

Nordisk Orienteringskrønike: TrOK sitt resultatarkiv

Dementregisteret: Jubileumshefte Troms Orienteringskrets 1958-2008

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

Stengt for kommentarer.