SSOL/SOL 50 år, Kartutvikling, Ivar i Norge Rundt 1990

Jon Helge minner i forrige innlegg om at O-sesongen snart er i gang, og da er det naturlig å snakke om kart.

Det skjer løpende utvikling i kartutvikling, både mht endring i terrenget pga nybebyggelser, naturfenomener etc etc, samtidig som de tekniske hjelpemidlene for å lage selve kartet også utvikler seg, hvem husker vel ikke Ivars konstruksjonsmaskin der han ved å kikke i et par forstørrelsesglass/en lupe på maskinen ned mot konstruksjonsgrunnlaget, kunne se høydeforskjeller ned til 0,5 m! Jeg prøvde mange ganger selv ved besøk hos Ivar om jeg så det samme, men alt jeg så var flatt, flatt og flatt. Ivar trenger med andre ord ikke 3D-briller for å se en 3D-film på kino, han klarer seg uten. Nå til dags skjer vel kurvekonstruksjoner ved hjelp av laserstråler fra satelitter.

For de som ikke husker Ivars maskin kan dere se en reportasje om Ivar her i Norge Rundt den 3.august 1990, se innslag 3:

Ivar i Norge Rundt

Både Ivar og Ingvild er TV-stjerner 🙂

Ivar er også i et av disse innslagene fra 1973 NRK-arkivet, men for disse fungerer ikke avspillingslenken lenger. Her må det gå an å få aktivisert lenken eller få en kopi av programmene ved å henvende seg til NRK.

Vi avslutter innlegget med noen kartutsnitt fra både Sørsia og Norsia satt opp i kronologisk rekkefølge for å vise utviklingen og endring i kartene (samme område for Sørsia og samme område for Norsia naturligvis):

Sørsia:

Skøelv 1968

 

Sørstraumen 1978

 

Sørstraumen 1987

 

Brekka 1998

 

Brekka 2001

 

Krokvatnet 2013

 

Brekka 2016

 

Norsia:

Sørreisa 1970

 

Nordstraum 1 1981

 

Nordstraum 2 1989

 

Kollen/Flatbrekka 1995

 

Kollen 2001

 

Kollen 2004

 

Berrskallen-Vakkerhumpen 2010

Stengt for kommentarer.