«Den beste og rikeste tiden i mitt liv»

Per Valsgård anno 2022. (Profilfoto Facebook)

Per Valsgård (76), nå bosatt på Mysen i Østfold, glemmer aldri tiden han var i nord og representerte blant annet BOIF (Bardufoss & Omegn IF) og SSOL (Skøelv og Sørreisa O-lag) i orientering.

Vi har tatt kontakt med han i forbindelse med at han 2. juli i år vil være oppført som løypelegger i et løp Sørreisa O-lag arrangerer.

Som et bidrag til markeringen av Sørreisa ILs 100-årsjubileum vil Sørreisa O-lag arrangere løp med akkurat samme løyper som den 14. juli 1968, da Sørreisa IL arrangerte sitt aller første o-løp. Før Skøelv og Sørreisa O-lag, senere Sørreisa O-lag, så dagens lys, ble det nemlig drevet orientering i Sørreisa gjennom o-grupper i henholdsvis Sørreisa IL og Skøelv IL. Det kan man lese om på vår historieside.

Løypelegger 14. juli 1968 var Per Valsgård, mens vår Reistadløpslegende Jan A. Eriksen var kontrollør.

Per Valsgård under NNM i Vadsø 1980. Da sprang han for BOIF og ble nr 4 i eliteklassen H 21A. Klikk to ganger på bildet for størst visning. (Foto: Arvid Johansen)

Per setter stor pris på å bli kontaktet, og synes det er kjempeartig at hans løyper vil bli sprunget på nytt 54 år etter at de ble sprunget første gang. Han forteller:

– Jeg la løypene i sin tid på kartet for å støtte Jan A. med min kompetanse. Vi jobbet sammen militært i jegertroppen på Maukstadmoen første halvår 1968. Jeg startet for Sørreisa IL i KM-stafett den sommeren, hvor Jan A, Øyvind Stene og jeg utgjorde laget som vant i åsen sør for Rostavannet. Vi var en glad gjeng som elsket o-idretten. Samme høst begynte jeg på Krigsskolen i Oslo, kom tilbake til  Heggelia i 1974 og var så syv år på Bardufoss hvor jeg løp orientering for både SSOL og BOIF. Dette er den beste og rikeste tiden i mitt liv i en flott natur og blant herlige mennesker.

Per synes det fantastisk å lese om Jan A. fra Reistadløpet, om hvor vital han er og for en trivelig person han var og er.

Mens Per tjenestegjorde i Troms var han en av kretsens beste løpere:

– Jeg vant kretsrankingen i H 21A Troms o-krets i 1975 og ble samme år kretsmester stafett for SSOL ved Kai Aasebø, Jan A og meg. I NNM Vadsø ble jeg nr 4 i H 21A, men løp da for BOIF. Fikk også bronse i stafett NNM i Sulitjelma med BOIF. Jeg representerte kretsen to ganger i kalottkamp, i Norrbotten og på Storsteinnes.

Per har sendt oss dette bildet fra BUL Bodstikka 1976. Vi ser fra venstre Stig Sørgjerd, Eirik Sørensen, Britt Gunnberg, Per Valsgård og Jan A. Eriksen.

Per forteller videre at han var med på å bygge orienteringsmiljøet i BOIF årene 1977-1981 81 som formann og med god hjelp av Tore Svendsen som dessverre har gått bort. BOIF hadde opp til i 50-70 løpere på løp og hadde masse moro. Per var også med på å lage Langstafetten (5 etapper) som gikk fra Sørreisa til Bardufoss med vekslinger langs veien.

Sørreisa O-lag synes det er veldig hyggelig å ha etablert kontakt med Per igjen. Hvem vet, kanskje får han anledning til å ta turen nordover igjen til gamle postjaktmarker.

 

Løyper og kart fra 14. juli 1968. Start var fra et sted oppfor Sørreisa stadion mens mål var ved det gamle kommunehuset («Herredshuset»). Klikk på kartet to ganger for å se det i størst visning.

Resultatlista. Av de som var med i 1968 er Asgaut Løkse (nr 3 i klasse eldre junior) og Guri Løkse (nr 1 i klasse K2) fortsatt aktive og representerer i dag Sørreisa O-lag. Klikk to ganger på resultatlista for størst visning.

Skjermdump fra dagens påmeldingssystem for orienteringsidretten – «Eventor». Per Valsgård er oppført som løypelegger 54 år etter at han lagde løypene.

1 Responses to «Den beste og rikeste tiden i mitt liv»