SSOL/SOL 50 år, 1968, 14.juli, det første O-løpet arrangert av SØRREISA IL

Her kommer litt historikk om første O-løpet arrangert av Sørreisa IL, ikke SSOL eller Skøelv IL.
Løpet fant sted den 14.juli 1968 i sørsidemarka, med start oppfor der Lars Eriksen bor i dag, og mål ved gamle Herredshuset. Kartet løpet gikk på heter Skøelv, i målestokk 1:20000 og utgitt i 1968. Siden vi nå er nede i målestokk 1:20000 har jeg ikke overført løyper til dagens kart, kartutsnittet med løyper er ganske selvforklarende. Her har man en mulighet til å lage et jubileumsløp til sommeren med samme løyper på et moderne kart. Løypelengdene på løpet varierte fra 3 km til 12 km. Løypelegger var Per Valsgård mens Jan var kontrollør. Ellers fremgår det av løpsrapporten at det var dusjmuligheter, og da lurer jeg om det var dusj i gamle Herredshuset, eller var dusjmulighetene på Vaskeriet? Kanskje Jan kan si noe om dette?
Ellers gjentar jeg noen av Jan sine kommentarer til løpet under et tidligere innlegg:

«O-gruppa i Sørreisa IL ble opprettet i 1967 og det første o-løpet i juni 1968. Løpets formelle status var nordisk løp. Startsted i området der Lars Eriksen bor og selve hovedarena var ved herredshuset. Jeg tigget premier i sportsforretninger og møtte bare villige bidragsytere. Resultatet ble fine premier og for øvrig god pressedekning. Omkring 100 deltakere var med. På den tida var det ikke flust med funksjonærer. Bjørn Kåre hjalp til med tidtaking ellers var det ikke uvanlig at den som var løpsleder også hadde funksjon som løypelegger og kontrollør og ellers oppdukkende gjøremål som kontroll av bl.a. klippekortene.»

Løyper:

Nordisk løp 14.juli 1968

Løpsrapport:

 

Resultater:

Til dere som lurer på om jeg sitter på arkiv for O-kretsen fra før jeg ble født? Ja, jeg gjør det, og all ære for arkivmaterialet tildeler jeg avdøde Øyvind Sæterhaug som har tatt vare på alle løpsrapporter tilbake fra 1955 og fremover. Disse har stått nede i kjelleren på Bardufosstun, og jeg har nå hentet det meste av dette arkivet til Tromsdalen, hvor jeg ønsker å dele historikk med dere i stedet for at arkivmaterialet skal stå og støve ned i en kjeller. Og spesielt i et jubileumsår for SSOL/Sørreisa O-lag.

Jeg har lovd å komme med en artikkel om Ragnvalds inntreden i O-sporten herunder øvelse på kompassgang mellom Brekka og Kleiva i Straumen i 1958, denne artikkelen kommer, bare vent.

Nå er det hittil publisert:

  • Det første O-løpet i Sørreisa
  • Det andre O-løpet arrangert av Skøelv IL
  • Det første O-løpet arrangert av Sørreisa IL

Nå er alle fusjonsparter før og etter sammenslåingen og stiftelsen av Skøelv og Sørreisa O-lag (SSOL)  representert.

Neste i rekken er det første løpet arrangert av Skøelv og Sørreisa O-lag (SSOL) selv.

Vedrørende det første løpet arrangert av det NYE Sørreisa O-lag (1986), sjekk årstallet i kronikken  🙂

Abonner

Abonner på nyhetsbrev for å få oppdateringer

1 Responses to SSOL/SOL 50 år, 1968, 14.juli, det første O-løpet arrangert av SØRREISA IL