Sørreisa O-lag 50 år!

På denne dag, onsdag 18. november 2020, fyller Sørreisa O-lag 50 år.

18. november 1970, også det på en onsdag, ble Sørreisa O-lag stiftet. 15 voksne og fire barn fra o-gruppene i Skøelv IL og Sørreisa IL møttes i kantina på sentralvaskeriet i Sørreisa og vedtok å danne en klubb som kun skulle drive med orientering.

Etter forslag fra Joar Sørgjerd, som regnes som orienteringens far i Sørreisa, ble navnet Skøelv og Sørreisa O-lag enstemmig vedtatt. Joar Sørgjerd ble også klubbens første leder, og med seg i styret fikk han Arvid Sørensen, Iris Ovesen, Aage Stjern og Odd Valdermo.

På årsmøtet i 1986 ble det enstemmig vedtatt å endre navnet til kun Sørreisa O-lag, som er klubbens navn i dag.

Sørreisa O-lag vil hedre våre stiftere gjennom å gi dem omtale på vår store dag. Flere er gått bort, og vi minnes disse i takknemlighet for at de var med på å starte opp o-laget.

Under følger bilder av de som deltok på stiftelsesmøtet, med opplysninger om alder og bosted. Noen bilder er fra nyere tid, mens andre bilder er fra noen år tilbake. Bildene er enten mottatt fra private kilder eller hentet fra Facebook eller andre sider de har vært publisert på. Noen bilder brukes uten at vi har lyktes å komme i kontakt med bildeeier, men vi håper likevel det er greit at vi bruker bildene.

Under bildene er det hilsninger fra noen av stifterne.

De som var med på å stifte Skøelv og Sørreisa O-lag, senere Sørreisa O-lag, den 18. november 1970, var disse (sortert alfabetisk på opprinnelig etternavn, med de gjenlevende satt opp først):

 

BERIT WERNER ERICHSEN
Alder: 88
Bosted: Kongsvinger

 

ÅGE JONNY HANSEN
Alder: 65
Bosted: Tromsø

 

HEIDI ARNEBERG (før: LANGAUNE)
Alder: 64
Bosted: Sarpsborg

 

HILDUR LANGAUNE
Alder: 83
Bosted: Sørreisa

 

MIKAL LANGAUNE
Alder: 88
Bosted: Sørreisa

 

ODD LEKANG
Alder: 75
Bosted: Sørreisa

 

IRIS OVESEN
Alder: 81
Bosted: Sørreisa

 

OVE ROAR OVESEN
Alder: 85
Bosted: Sørreisa

 

JORUN STJERN
Alder: 78
Bosted: Årnes

 

ODD VALDERMO
Alder: 83
Bosted: Tromsø/Oslo

 

GERALD LIND
✞ 13.06.2017

 

ØIVIND MARTINSEN
✞ 04.12.1982

 

TOR MIKALSEN
✞ 01.05.2008

 

ODD OVESEN
✞ 05.05.1993

 

AAGE STJERN
✞ 28.05.1996

 

ARVID SØRENSEN
✞ 25.09.2007
X

 

ELISABETH SØRGJERD
✞ 30.10.2020
X

 

JOAR SØRGJERD
✞ 18.04.1990
X

 

STIG SØRGJERD
✞ 12.01.2007

 

Hilsninger fra noen av stifterne:


Berit Werner Erichsen:

Til Sørreisa O-lag.

Som en av veteranene i Skøelv og Sørreisa O-lag og ivrig løper i klassen D-35, synes jeg det er hyggelig å sende en hilsen til jubileet!

Konkurransen var skikkelig tøff, (da og), men det var mye spøk og latter!

Skulle gjerne vært tilstede og oppfrisket gamle minner, men får nøye meg med å sende mine hjerteligste hilsener til gamle venner!

GRATULERER med 50-årsjubileet!

Hilsen Berit Werner Erichsen

Familien Langaune v/Heidi:
Jeg kan erindre at vi var på vaskeriet, men ikke noe mer. Pappa sier han husker at det var mye diskusjoner, og at flere var i mot sammenslåing, og at det ble en avstemning. I tillegg sier pappa at Gumpedilten ble borte, og det var det Joar Sørgjerd som startet, og derfor ønsker pappa at det startes opp igjen og kalles Joar Sørgjerds minneløp.

Familien Langaune vil takke for noen fantastiske år. Vi lærte mye, og opplevde mye. Mange fine turer hadde vi, og vi synes det var så koselig å være på Hella med overnatting. Ble kjent med mange flotte mennesker. Etter løpene var diskusjonen stor om løypevalg, bom osv. Jeg var ikke like happy med å stå tidlig opp om søndags morgen å kjøre milevis for å springe, men når vi først kom fram gikk det fint. Vi kjørte til Skibotn, Senja, Øverbygda, Mellombygda, Bardufoss, Finnfjordbotn, Sætermoen, Storsteinnes og selvsagt Sørreisa. Jeg var heldig og fikk reise til Bergen på hovedløpet for yngre. Jeg ble nr. 15 av 50.

I min arbeidskarriere har jeg hatt god bruk for kart og kompass, noe jeg kan takke orienteringsmiljøet for.

Vi har bare gode minner fra denne tiden. Vi ønsker Sørreisa O-lag fortsatt lykke til.

Odd Lekang:
Det er ikke veldig mye jeg husker fra stiftelsesmøtet som ble avholdt på Vaskeriet høsten i 1970.

Jeg var aktiv i Sørreisa IL (SIL) på den tiden og var nok SIL sin utsending til dette møtet.

Mener å huske at det i SIL og Skøelv IL allerede da var aktive o-grupper med mange meget flinke o-løpere, og at o-sporten i Sørreisa allerede da stod sterkt i landsdelen.

Så var det noen som ganske riktig ønsket å trekke seg ut av idrettslagene og danne et rent frittstående o-lag i bygda. Det var sammenslåing av disse o-gruppene som var (det store) temaet på dette møtet.

Som i alle andre saker var det mange meninger om sammenslåing eller ikke, men etter litt debatt ble det enighet om sammenslåing. Men, hva skulle laget hete? Det ble fort enighet om at begge idrettslagenes navn skulle være med i navnet, men det store spørsmålet var hvilket av idrettslagenes navn som skulle stå først. Etter en lang og til dels tøff debatt kom møtet til enighet og Skøelv og Sørreisa O-lag var et faktum.

Så etter en tid med mange skritt, mange poster og mange gode prestasjoner er det nå blitt Sørreisa O-lag.

Et lag som har bemerket seg som meget veldrevet, et lag med godt samhold, et lag med stor aktivitet, et lag med mange gode sportslige prestasjoner. Og ikke minst som en dyktig arrangør, av alt fra klubbløp til Gompedilt, NNM og NM.

Nå er det 50 år siden Sørreisa O-lag kom til verden og det er en glede for meg, da som 25-åring å ha vært med på unnfangelsen av et lag som etter 50 år fortsatt har topp aktivitet og står som ei bauta i bygda.

Jeg gratulerer jubilanten med 50 spreke år!

Odd Valdermo:
Ble nylig påminnet at jeg var med og stiftet Sørreisa O-lag i 1970. Først ble jeg overrasket, men med befalsskole for infanteriet burde jeg være bevisst nytteverdien av å kunne bruke kart og kompass. Min innsats for o-sporten i Sørreisa var nok beskjeden. Men jeg vil gjerne være med å hedre dem som har stått på og dem som står på for denne flotte idretten, som passer så mange.

Nå dukket et spesielt minne opp, fra Befalskolemesterskapet i feltløp i 1958. Feltløp var et o-løp i uniform, tror det var halvannen mil. Vi var to i teten da vi nærmet oss mål, men ingen fant mållinja. Heller ikke så vi tidtakerne. Vi fant dem endelig i kantina der de rolig nøt sin lunsj. Den fikk en brå slutt, men tidtakerne var på plass før nr. 3 kom i mål.

Navnet Sørreisa varmer fortsatt, 47 år etter at vi forlot. Da det ble aktuelt å flytte til Tromsø, sa en av mine to sønner, da 7 og 10 år: «Om dåkker vill at eg skal bli banditt, så fløtt tel Tromsø. I Sørreisa kjenne eg alle og alle kjenne meg. Her e d godt å være.» Men det gikk bedre med dem i Tromsø enn de fryktet.

Med tre flotte år i Sørreisa som bakgrunn er det en glede å ønsker lykke til med jubileet. Gratulerer til Sørreisa O-lag og gratulerer til hele, hyggelige Sørreisa!

Kos dere på dagen og stå på videre, unge som ungdommelige eldre!

De aller beste hilsener fra Odd H Valdermo

– – –

Det var planlagt at i kveld, på selve 50-årsdagen, skulle alle gjenlevende av de som var til stede på stiftelsesdagen og som hadde muligheten til å komme, pluss alle gjenlevende tidligere styreledere som hadde muligheten til å komme, pluss nåværende styre, møtes til en liten sammenkomst i samme lokale som stiftelsesmøtet fant sted, i kantina på Vaskeriet. Sørreisa Vask og Søm AS hadde velvillig stilt kantinaen til disposisjon på vår store dag. Av smittevernhensyn måtte imidlertid sammenkomsten avlyses.

Jubileet vil uansett bli markert med en jubileumsfest for nåværende og tidligere medlemmer så snart koronasituasjonen tillater det, hvilket forhåpentligvis vil si en gang i løpet av neste år.

Se vår flotte helsides bursdagsannonse i Folkebladet!

Skriv gjerne en gratulasjon til Sørreisa O-lag i kommentarfeltet under. Man må skrive inn en e-postadresse for å poste kommentaren. Vil du ikke bruke din egen, kan du bruke post@sorreisa-olag.no.

15 Responses to Sørreisa O-lag 50 år!