SSOL/SOL 50 år, 1961, 15.oktober, det første (?) O-løpet arrangert i Sørreisa kommune. KM v/Galtnes

Vi har hentet frem fra arkivene både resultater og løyper fra KM den 15.10.1961 arrangert ved Galtnes av Trofil. Løpsrapporten sier at det var 27 startende og 18 fullførte. Av resultatlista går det frem at Ragnvald ble kretsmester i klasse yngre junior og slo neste mann med nesten 12 minutter.
Kartet som ble brukt til løpet var Målselv 1:50 000 utgitt i 1952.
Seniorklassen for menn løp 8 km, mens dameklassen og juniorklassen løp 5 km.
Ved å se på kartet er det ufattelig at løperne fant frem, og at vi nå til dags har null grunn til å klage over kartkvalitet og manglende detaljer. Ved å prøve å legge løypene fra datidens kart over til kartet Linabrekka 1:10 000 fra 2005, er det enormt mange detaljer som løperne i 1961 måtte neglisjere, jeg er rett og slett dødsimponert over at de fant frem i 1961!
Løypelengden på langløypa får jeg på Linabrekka-kartet til å bli ca 9,5 km, mens kortløypa får jeg til å bli ca 6 km. Da er vinnertidene i løypene rett og slett meget imponerende også sett mot dagens nivå.

 

Løypene kan lastes ned i egne filer her:

Premieutdelinga.

Fra premieutdelinga. Asbjørn Stenvold ble nr 2 i løpet, men ble likevel kretsmester da vinneren av løpet ikke var med i en klubb i Troms O-krets.

Journalisten i bakgrunnen er ingen ringere enn Bjørn Hansen. 

 

One Response to SSOL/SOL 50 år, 1961, 15.oktober, det første (?) O-løpet arrangert i Sørreisa kommune. KM v/Galtnes

 1. Hans-Martin Vaeng 8. januar 2020 at 23:25 #

  En hilsen fra den kjente NRK og utenriks-korrespondenten Bjørn Hansen som iflg Ragnvald var journalist under løpet:

  » Hei.
  Jeg var Nordlys-medarbeider på Finnsnes fra 1961 til 1963, og dekket naturligvis også alt mulig av sport, fra fotballkamper, skiskyting med mauser, og Wirkola i hopprenn i Sørreisa til terrengløp på Finnsnes. Men jeg kan ikke eksakt huske dette orienteringsløpet. Jeg kjente imidlerti en av deltkerne godt – Helge Lunde fra Bardu, en lang stake som også gjorde det skarpt på 3 000 meter hinder. Beklager at jeg ikke kan hjelpe deg mer med dette. Lykke til med jubileet!
  Beste hilsen,
  Bjørn Hansen «

Legg igjen en kommentar